Electrolux Newsroom Norway

Sous vide – mer enn bare en ny trend!

Photos

Saftig, mør og intense smaker! Tilberedning ved vakuumering er ikke bare skånsom, men også en utrolig lettvin måte å lage mat på. Den gjør seg selv! Kanskje ikke så rart at profesjonelle kokker lenge har sverget til sous-vide på sine restauranter.

Hvordan vet du om middagsselskapet har vært en suksess? Et godt tegn er at gjestene har hygget seg denne kvelden, samtidig som verten har hatt en avslappet tilnærming til en festmeny som har oppnådd akkurat det resultatet han eller hun hadde forestilt seg på forhånd. I så tilfelle har verten trolig benyttet sous-vide metoden ved tilbereding av festmiddagen. Den skånsomme metoden for tilbereding av mat under vakuum gir ”suksessgaranti” og har vært en standardmetode i profesjonelle kjøkken i mange år. Nå er sous-vide i ferd med å erobre private kjøkken også. Fordelene er åpenbare, og smaken blir perfekt!

Intens aroma – godt beskyttet i en vakuum-pose
En av fordelene med sous-vide er at du får svært lite svinn. Mens kjøttet under tradisjonell tilbereding ved høy temperatur mister omlag 40 prosent av sitt opprinnelige volum, vil sous-vide metoden kun gi  5-10 prosent volumtap. Kjøttet opprettholder sin unike konsistens og kjøttet blir fantastisk mørt og saftig. Hvordan virker det?

Oksygen fører til at maten oksiderer og endrer farge. Når man fjerner all tilgang til luft ved bruk av sous-vide metoden, vil ikke disse endringene finne sted. Smak, konsistens, næringsstoffer og vitaminer forblir intakt. Sammenliknet med tradisjonelle metoder for matlaging vil de intense smakene som frembringes fra sous-vide behandlet mat være noe helt spesielt, ikke bare for smakssansene men også for øynene!

Vakuumering før og nå
Ideen om matlaging gjennom vakuumering under lave temperaturer er ikke ny. Kjøtt og fisk har blitt utarbeidet ved hjelp av denne metoden i hundrevis av år, for eksempel ved å tilberede rakfisk i en butt med saltlake eller ved å tilberede biffen under press på lavere temperatur under et ildsted. Med mer moderne vakuumeringsmetoder benytter vi vi gjerne en stekepose som fylles med kalde, rå ingrediensene sammen med urter og krydder, som dernest plasseres i stekeovnen.

Med sous-vide blir all luft fjernet fra posen ved hjelp av en vakuumeringsmaskin. Maten blir deretter kokt ved lav temperatur i en dampkokemaskin, eller i en kombidampovn med sous-vide funksjon hvor både tid og temperatur vil være langt lettere å kontrollere. Selv utfordrende og ferdiglagede menyer som må tilberedes til et perfekt resultat like før servering er ikke lenger et problem.

Velkommen inn til den profesjonelle sfære hjemme på ditt eget kjøkken!

Save and share this post