Electrolux Newsroom Norway

Du tror det ikke før du får se det!

Photos

– Støvsugerposen avslører ditt inneklima!

Partikkelforurensning oppfattes ofte som et utendørsproblem. Men folk tilbringer 90 prosent av tiden sin innendørs – så hvordan står det til med innemiljøet vårt? Gjennom det globale forskningsinitiativet «The Invironment Project» har Electrolux gått grundig til verks for å finne svaret. Hver eneste partikkel fra fylte støvsugerposer over hele verden har gått under lupen. Resultatene viser at både uteklima og livsstil reflekterer inneklimaet.

– Vi tror det ikke før vi får se det. Derfor er vårt mål er å gjøre det usynlige synlig. 90 prosent av vår tid tilbringes innendørs, og derfor er inneklimaet minst like betydningsfullt for oss som utemiljøet. Inneklima utgjør et viktig fokusområde for vår kjernevirksomhet. Grundige studier av vanlige folks hjem gir oss viktig innsikt i hva som kreves av fremtidens støvsugere for å opprettholde et sunt inneklima, sier kategorisjef Nina Lorentzen i Electrolux.

«The Invironment Project» har analysert hus-støv fra to hjem i verdensbyer med ulike luftforurensningsproblemer, blant annet i Stockholm, Paris, Taipei og Los Angeles. Seniorforsker og PhD, Gulaim Seisenbaeva ved Sveriges Landbruksuniversitet, har utført analysen som har identifisert de ikke-organiske partiklene i støvsugerposene.

– Partikkelforskning og utstyr måler som regel mengde og størrelse på partiklene. Men i denne støvsugerstudien har vi i stedet hatt fokus på kvalitet fremfor kvantitet, det vil si å avdekke hva disse partiklene faktisk er, sier Seisenbaeva.

En støvpose sier mer enn tusen ord
Funnene fra støvsugerposene omfatter et bredt spekter av partikler, fra uventede funn som rester av tungmetallet Vismut fra jaktprosjektiler, til vanlige materialer som plast og betong.

Resultatet viser at det som finnes utendørs påvirker hva som er innendørs. 58 prosent av partikkelfunnene stammer fra utendørs forurensningskilder som eksos, smøremidler, jernoksid og sinkoksid fra biler. Andre mindre hyggelige funn er sotpartikler og tungmetallene zirkonium, niob, kadmium og barium som, avhengig av mengden, kan forårsake allergi og luftveisplager. En av støvsugerposene inneholdt overraskende nok en blanding av thallium og kobber, en svært giftig kombinasjon (thallium har på grunn av sin historiske popularitet som drapsmetode blitt beryktet som «arve-pulveret»).

En av de viktigste konklusjonene fra analysen er at inneklimaet er avhengig av miljøet rundt, både de umiddelbare omgivelsene og faktorer som nærhet til trafikk eller lokale klimaforhold.

– Men den viktigste funnet er kanskje at innemiljø også er sterkt påvirket av … deg. Vaner, preferanser, aktiviteter og personlige eiendeler bestemmer hva som er på innsiden av støvsugerposen. Å ha hund betyr spor av ekskrementer. Spiller man tennis finner man spor av gress eller kunstdekke. Vasker du mye klær, synes det i form av zeolitt-partikler fra vaskepulver. Går du i sko innendørs ses det på en høyere gjennomsnittlig konsentrasjon av partikler fra utendørskilder. Med andre ord, støvposen forteller sannheten om deg og din livsstil, sier Lorentzen.

Støv på utstilling – fordi vi tror det når vi ser det
Som en del av prosjektet med å gjøre det usynlige synlig, er partiklene fra analysen fotografert og kraftig blåst opp slik at de får transcendentale, vakre former og mønstre som umiddelbart oppfattes som abstrakte kunstverk. Bildesamlingen er gjort tilgjengelig på Pinterest.

– Under evalueringen av resultatene oppdaget vi at de ørsmå partiklene så veldig spennende ut i store formater. Det legger en følelsesmessig påvirkning til det ellers så rasjonelle aspektet av analyseresultatene, sier Lorentzen i Electrolux.

Stor forskjell på nye og gamle støvsugere
En støvsuger er blant de mest effektive metodene for å opprettholde et rent inneklima. Imidlertid viser studier at gamle støvsugere faktisk kan bidra til innendørs luftforurensning ved å slippe ut bakterier og støvpartikler som kan spre smitte og utløse allergi. Med andre ord gjør alder og kvalitet på støvsugeren en betydelig forskjell.

Støvsugeren som ble brukt i «The Invironment Project» er en ny generasjon av Electrolux’ flaggskip av støvsugere, UltraOne. Denne svært effektive støvsugeren er bygget slik at den ikke har noen utslipp hele veien fra smuss og støv suges inn gjennom munnstykket og helt frem til luftuttaket. På grunn av en godt balansert kombinasjon av innsuging, luftstrøm og støvoppsamling, gir UltraOne en svært effektiv rengjøring. De samme egenskapene gjorde den også velegnet som partikkeloppsamler til analysen. Støvsugeren er utstyrt med både en spesialutviklet støvpose kalt Ultra Long Performance S – bag®, og et effektivt HEPA 13-filter. Støvsugeren oppbevarer 99,999 prosent av alle partiklene den suger opp, og hindrer dem fra å bli sluppet tilbake til innemiljøet.

Fem tips for et godt inneklima

Støvsug oftere: Kanskje en selvfølgelighet, men det kan ikke gjentas for ofte. Rengjøring er den mest effektive måten å redusere mengden av forurensende partikler innendørs. Og husk at en gammel støvsuger verken suger opp eller holder på partikler like effektivt som de moderne.

Luft ut når det regner: Tilstrekkelig ventilasjon er nøkkelen for å sikre et sunt innemiljø, og å åpne et vindu er kanskje det eldste trikset i boka. Det beste tidspunktet å lufte ut er når det regner eller rett etterpå, siden regn klarer opp luften og reduserer konsentrasjonen av partikler.

Skaff deg planter: Vekster er ikke bare viktig for miljøet utendørs. Studier utført av NASA viser at også potteplanter har sin nytte. De bidrar til mindre innendørs luftforurensning fordi de har evnen til å filtrere ut såkalte lettflyktige organiske forbindelser (VOCer).

Ta av deg skoene: Skoene dine er ofte koblingen mellom ute- og innemiljø. Ta av deg skoene når du kommer hjem, eller bytt til innesko. Et annet tips er å bruke en stor dørmatte ved hver inngangsdør .

Analyser din livsstil: Variablene som bestemmer innemiljøet i hjemmet ditt er i stor grad avhengig av deg selv. Hvis du pusser opp, vil du sannsynligvis finne byggestøv. Hvis du derimot aldri har pusset opp, finner du sannsynligvis blypartikler avledet fra gammel maling. Røyking, kjæledyr, jobb, nærhet til store veier og lignende – alt har innvirkning på innemiljøet. Ta fem minutter til å vurdere dine daglige vaner og aktiviteter, og kanskje finner du åpenbare kilder til forurensning som du kan minimere eller fjerne ved hjelp av tipsene ovenfor.

Lenker til mer informasjon om prosjektet:

Den nye generasjonen av UltraOne støvsugere er tilgjengelig i norske butikker til en veiledende pris fra 2999,- kroner.

Save and share this post