Electrolux Newsroom Norway

Vil «brygge» biologiske klær

Photos

Kan man «brygge» frem bærekraftige tekstiler eller farge klær og tekstiler uten å bruke vann? Vil man i nær fremtid se digitale plagg med innbygde sensorer som gir deg sanntidsinformasjon om din helsetilstand? Dette er sentrale spørsmål som diskuteres i den spektakulære dokumentaren, ”The Next Black” om fremtidens klesindustri. Filmen hadde premiere 22. mai og over 240.000 har allerede sett den på Youtube:

Nylig lanserte AEG ‘The Next Black’ – en 45 minutters dokumentarfilm om de neste innovasjonene innenfor klesindustrien. Her møter vi noen av verdens fremste pionerer i bransjen som Patagonia, Adidas, BioCouture og Studio XO. Filmen gir svar på noen av bransjens høyaktuelle spørsmål rundt temaer som ”Fast Fashion” og teknologiplagg man kan ha på seg!

Klesindustrien står for en vesentlig del av verdens forurensning, men nå står klær og mote ovenfor en banebrytende endring. Ny teknologi og innovative tekstiler vil kunne forandre måten folk kler seg på i fremtiden og det finnes innovative måter å gjøre hele bransjen mer bærekraftig på. Den 45 – minutters dokumentaren ‘The Next Black’ , har premiere i dag , og søker svar på de spørsmålene som stilles av bransjen : Er ‘fast fashion’ kommet for å bli ? Vil teknologiske plagg bli en del av våre daglige antrekk? Hvilke innovasjoner kan forandre klesindustrien og skape en mer bærekraftig klesbransje?

I filmen møter vi Patagonia, en av bransjens fremste pionerer innenfor bærekraft, ‘tech clothing’ giganten, StudioXO, sportsklær ikonet, Adidas og konsulentselskapet BioCouture som bruker celluloseproduserende mikrober for bokstavelig talt å la klær gro! Sist men ikke minst får du møte Yeh Group, et selskap som har utviklet en ny måte å farge klær og tekstiler på, uten bruk av vann.

Dokumentaren er produsert sammen med den prisbelønte produksjonsselskapet, House of Radon. Den offisielle traileren har allerede fått betydelig internasjonal oppmerksomhet og Mashable har delt Traileren med sine 34 millioner lesere. Filmen ‘The Next Black’ har premiere i dag og vil legges ut på Youtube. Den vil også være tilgjengelig på, iTunes , Xbox Video, PlayStation, Google Play, Amazon Instant Video (US) og Vudu (US).

AEG – Viktig partner i klesindustrien

– Vår virksomhet handler i stor grad om bærekraftig tekstilbehandling når vi vasker, tørker og stryker våre klær. Nå retter vi blikket fremover, og da er det viktig å ha tett dialog med bransjens innovatører for å kunne forstå hva som blir det neste, sier Ola Nilsson, leder for AEG Laundry.

Med denne filmen ønsker AEG å dele kunnskap, og samtidig bidra til en mer bærekraftig klesindustri i fremtiden.

– ‘Fabric Care’ står for en stor del av påvirkningen klærne har på miljøet vårt, og vi jobber hardt for å redusere miljøpåvirkningen, både i produksjonen av våre apparater og i praktisk bruk. 80 prosent av den negative miljøpåvirkningen kommer fra bruken av apparater. Derfor ønsker vi å utgjøre en positiv forskjell ved å opplyse våre forbrukere om hvordan de kan ta best mulig vare på sine klær på en mer bærekraftig måte, sier Gianluca Brotto, direktør for AEG Environment.

AEG lanserte nylig innovative og patenterte vaskeprodukter som gjør dem til de beste i markedet, både når det gjelder energi – og vannforbruk. Produktene er belønnet med den høyeste Woolmark sertifisering i klassen for sin skånsomhet for vask- og tørk av sensitive tekstiler som ull og silke. AEG er også en del av de Clever Care og IPrefer30 initiativene som opplyser forbrukere om hvordan man tar vare på sine klær på en mer bærekraftig måte.

Den Neste Black Story:

  • Patagonia, visepresident for miljøinitiativ, Rick Ridgeway, om bærekraftig forbruk og produksjon.
  • Nancy Tilbury fra Studio XO, om hvordan teknologi endrer klær.
  • BioCulture sin Suzanne Lee, om biologisk materialer.
  • Matt Hymers fra Adidas om smarte klær og miCoach Elite System.
  • Sophie Mather fra Yeh Group om DryDye ™ teknologi og farging av klær uten bruk av vann.

BioCouture : ”Brygging” av bærekraftige tekstiler

Positive endringer i produksjonsmønstre representerer et viktig skritt nærmere en bærekraftig klesbransje. Vil vi på lang sikt kunne gå bort fra tradisjonelle tekstiler? Dette spørsmålet drøftes med Suzanne Lee, kreativ direktør for BioCouture – et konsulentselskap som er nyskapende i bruken av celluloseproduserende mikrofiber for å skape biologiske og nedbrytbare plagg.

– Dette er en ny metode for å utvikle moteplagg og befinner seg nærmere brygging av øl eller å lage mat enn den tradisjonelle metoden for tekstilproduksjon. Se for deg en gjæringsprosess og en levende organisme som ikke etterlater seg avfallsrester. BioCouture er en prosess hvor fibrene brygges og sammensettes til et ønsket materiale. Deretter lar man dette «gro» til en ferdig utvokst form etter eget ønske, sier Suzanne Lee i The Next Black.

Denne teknologien kan snu opp ned på hele klesindustrien. I dag vil designere velge materiale før de begynner å designe et plagg. Med biologiske klær, derimot, kan både tekstilet- og plagget være ferdig designet og ferdig utvokst fra bunnen av –uten at overflødig materiale går til spille.

Adidas : Klær som «føler» deg

I 2013 presenterte Adidas miCoach Elite System, et overvåkingssystem som kan kartlegge og måle en idrettsutøvers yteevne. Dette gir utøveren viktig innsikt og hjelper utøveren til å nå sin topp fysiske yteevne.  I filmen møter vi Matt Hymers, produktsjef for Adidas sitt hovedkvarter i Sør-Tyskland.

– Jeg tror vi kommer til å se flere og flere sensorer i klesplagg og ikke bare for sportstøy, men også for hverdagsplagg, eksempelvis i form av enkel overvåking av folks helse. Slik kan man bedre forstå belastningene som kroppen gjennomgår i det daglige og ikke minst gjøre den i stand til å finne alternative måter å forbedre sitt eget levesett.

Studio XO: Flere digitale plagg

I dokumentaren avdekkes skjæringspunktet mellom kunst, teknologi og mote. Det handler om teknologiutvikling av tekstiler som digitale plagg. I filmen møter vi Nancy Tilbury fra Studio XO, en av pionerene innen smelteteknologi og mote. Selskapet med daglig tilhold i London skaper digitale ‘couture’ opplevelser, og utvikler interaktive plagg og tekstiler.

Studio XO er kjent for sine interaktive sceneshow for kjente artister som Lady Gaga og Black Eyed Peas.

Yeh Gruppe: Vil fjerne spillvann fra klesindustrien

Tekstilindustrien står for 20 prosent av verdens vannforurensning. Samtidig er vann en kritisk ressurs i store deler av verden. I filmen presenteres nye innovasjoner for å fjerne vann og kjemikalier fra industrifarging av tekstiler. Sophie Mather , Inovation Director i Yeh Group, utforsker Drydye ™-teknologi ; en revolusjonerende ny prosess for farging av tekstiler uten bruk av vann.

– Hvis du kan bruke superkritisk karbondioksid til å farge tekstiler, da stiller jeg spørsmålet; hva annet kan vi gjøre med superkritisk karbondioksid i vår bransje som vil skape fundamentale endringer i industrien? For meg, er fremtiden å ta Drydye ™ teknologi og mikse dette sammen med andre fremtidige fibre for å komme opp med løsninger man ikke kunne drømme om i dag, sier hun.

Miljøvennlige prosesser som Drydye ™-teknologi er fortsatt på et tidlig utviklingsstadium, men Mather mener det er snakk om kort tid før alternative og mer bærekraftige teknikker tas i bruk av kjente klesmerker. Hvis teknologien er der, har de ingen unnskyldning, sier hun.

Patagonia : Vil bremse utviklingen av ‘Fast Fashion’

Vil masseproduksjon av klær og tekstiler fortsette? I filmen utforsker Patagonia, en av de mest bærekraftige selskapene innenfor moteindustrien, om klesproduksjonen kan gjennomføres på en bærekraftig måte. Vice President of Environmental Initiatives, Rick Ridgeway i Patagonia, ser en fremtid der forbrukerne må endre adferd:

– Vi ser to veier foran oss. Den ene veien ser dyster ut. Den andre veien er imidlertid langt mer lystig mot en bedre fremtid hvor vi faktisk reverserer de negative indikatorene og hvor kloden vår blir et bedre sted å være. Klesindustrien må produsere klær med minst mulig miljøinnvirkning, uten å skade naturen. Samtidig må vi jobbe mot endret forbrukeradferd.  Det handler om bærekraftig rengjøring og behandling av våre klær, gjenbruk, og riktig avfallshåndtering.

Save and share this post