Electrolux Newsroom Norway

Tre av ti dropper julerengjøringen

Den tradisjonelle «rundvasken» eller julerengjøringen er på vikende front. I en undersøkelse gjennomført av Infact for Electrolux sier tre av ti at de ikke gjør noen ekstra innsats for å gjøre hjemmet rent til jul.

– Vi vet at renholdsvanene har endret seg siden Prøysen skrev Nå har vi vaska gulvet og vi har børi ved. Vi har fått flere moderne hjelpemidler og folk gjør rent oftere og mer når det trengs. Det er nok en viktig årsak til at den rituelle storrengjøringen til jul er på vikende front, sier kategorisjef for småprodukter, Nina Lorentzen, i Electrolux Norge.

På landsbasis svarer 65 prosent at de vil gjøre ekstra rent hjemme til jul, mens 30 prosent gjør ingen ekstra innsats for et rent hjem til jul.

Det er småbarnsforeldrene, i aldersgruppen 30-44 år, som er minst ivrige på rundvasken til jul. Kanskje noe mer overraskende er det de yngste, fra 18-29 år som i størst grad sier de ”vasker ned” til jul (71 prosent).

– Tidsklemma kan forklare aldersforskjellene. Småbarnsforeldre går nå inn årets mest hektiske periode med gaveinnkjøp, juleavslutninger og andre viktige forberedelser til jul. Da er det enkelt å velge bort storrengjøringen og ta det «verste» underveis, sier Lorentzen.

Folk er tidlig ute med julerengjøringen. Nesten alle hus og hjem er gjort rent i løpet av uken før jul. Svært få tar dette i siste liten; kun 6 av 100 drøyer til lille julaften og julaften med rengjøringen.

Hvordan rengjør vi? Helst vil vi både vaske og støvsuge, i følge undersøkelsen; Blant de som skal rengjøre gulvene til jul, sverger 82 prosent til kombinasjonen av støvsuging og vaskebøtta for å hamle opp med høstens smuss og skitt.

Men er det egentlig så bra å vaske moderne gulv?

– Lakkerte parkettgulv bør ikke vaskes med såpe i det hele tatt. Det kan føre til overflaten «tørker ut», treets egenskaper kan svekkes og man øker risikoen for sprekkdannelser. Ved daglig rengjøring av lakkerte gulv anbefaler vi tørre rengjøringsmetoder, det vil si tørrmopping eller støvsuging. Flekker bør fjernes umiddelbart, gjerne med sprayflaske. Grønnsåpe kan imidlertid benyttes på ubehandlet treverk, og vil fungere som en mild voksbehandling av gulvet, sier Lorentzen.

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført av Infact AS 14. november og 1014 personer ble intervjuet over telefon.

Save and share this post