Electrolux Newsroom Sweden

Så städar du inför första dejten – Electrolux delar med sig av sina städkunskaper

Det är få som har städning som favoritsysselsättning. Många ser städandet som ett nödvändigt ont, men de flesta uppskattar ändå känslan av ett nystädat hem. Det går dock att underlätta städningen, kanske till och med göra den underhållande. För att kunna dela med sig av sin erfarenhet kring städning och städvanor har Electrolux tagit fram en bok med tips om hur man gör städandet enklare och roligare.

Städa inte mer än nödvändigt

Boken ger praktiska råd och tips om två olika typer av städning; storstädning och snabbstädning. En storstädning behöver göras högst var fjortonde dag och kan göras mer sällan än så om man är bra på att snabbstäda. Boken tipsar om olika typer av snabbstädning, från den mer grundliga tretimmarsstädningen inför första dejten till den ultimata snabbfixen om man får oväntat besök från vänner.

“Jag vet själv att man gärna skjuter på att städa till dess att det blir en heldagssyssla. Om man istället tar tag i de enklare bitarna direkt och planerar de mer tidskrävande aktiviteterna långsiktigt gör man vardagen enklare” säger Cecilia Öster, PR-chef för Electrolux Norden.

Ett utdrag ur boken:

Första dejten – tre timmarsstädningen

Sätt på skön musik. Byt till slappa kläder. Röj undan allt som ligger framme och skräpar. Töm papperskorgar och soppåsar. Överblicka läget och dela upp rummet eller lägenheten i mindre zoner. Dammsug zonerna i tur och ordning så minimerar du risken att missa några ytor. Torka av golven med en fuktig trasa. Alla golv tål såpa.

Hallen: Rensa undan alla skor du inte använder eller släng dem. Illaluktande gamla gympaskor är en ruggig erotikdödare. Häng undan ytterkläder och väskor.

Toa: Rengör toaletten. Skura handfat, badkar och toalett med väldoftande rengöringsmedel. Luktar toaletten död råtta, rensa avloppet. En hink vatten från hög höjd eller en omgång med toaborste brukar räcka. Ställ in ett doftljus.

Köket: Byt disktrasa och diskborste. Kör handdammsugaren på bordsduken och på fönsterbrädorna. Torka av bänkskivor. Ta fram några fina kokböcker och lägg upp färsk frukt eller grönsaker i en skål.

Ställ färska snittblommor på bordet och tänd massor av levande ljus. Byt till soft musik!

Utrustningen gör städaren

Att ha rätt utrustning är A och O för att kunna städa smidigt. Självklart är en bra dammsugare den viktigaste beståndsdelen i städarsenalen, men Electrolux nya städbok tipsar om en mängd andra oväntade städaccessoarer som är ovärderliga i kampen mot smutsen. Till exempel är det bra att ha på sig ett förkläde med många fickor när man städar. Då kan man samla på sig de prylar som ligger på fel plats utan att behöva avbryta städningen.

Städboken kommer att kunna beställas här och säljs hos Electrolux HOME-butikerna för 40 kr.


Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke