Electrolux Newsroom Sweden

Electrolux trendanalys: Så kommer vi att leva i framtiden

Framtidens hem kommer att anpassa sig efter konsumentens behov. Det framgår av Electrolux globala trendrapport, som presenteras för omvärlden för första gången. Två designkoncept har tagits fram baserade på visionen om det framtida hemmet – ett för det sociala köket och ett för den trångbodde.

– I vår globala trendrapport “Thinking Ahead” ser vi tydligt att dagens och i ännu högre utsträckning framtidens konsumenter kräver produkter och tjänster som går att anpassa efter deras behov, inte tvärtom. Det finns många därute som pratar om trender, men få som verkligen har gjort hemläxan och kan sätta trenderna i ett sammanhang. Genom att dela med oss av vår trendrapport och våra designkoncept vill vi visa hur vi omsätter vår forskning i praktiken, säger Johan Almquist, global marknadsdirektör på Electrolux.

– Utifrån våra trendinsikter har vi utvecklat två nya designkoncept. Volare är ett helt kök som när det inte används göms undan i ett ljussatt konstverk. Rendez-vous är det första interaktiva bordet som kombinerar ätande och underhållning, berättar Henrik Otto, global designchef på Electrolux.

Volare reagerar när man rör vid det och kan till exempel fälla ut en induktionsspis vid matlagning, eller en ismaskin när du behöver kall dryck. Modulsystemet gör att du enkelt kan anpassa enheten till dina egna behov. Enheten är indelad i funktioner och apparater från kallt till varmt. Du kan till exempel föra ett finger över displayen för att få ett glas vatten, och två för att få en espresso på morgonen.

Rendez-vous ovansida är täckt av ett material som kan avge elektrisk energi. Den kan användas som induktionshäll men du kan också till exempel ladda din mobiltelefon eller lap-top genom att helt enkelt placera den på ytan. Induktionshällen bygger på sensorteknik: matlagningszoner aktiveras där du väljer att placera grytan, stekpannan eller kastrullen. Under bordet finns modullådor med plats för ugn, kyl och hushållsmaskiner. Lådorna skjuts in när det är dags att äta. Rendez-vous symboliserar flexibilitet på flera plan, och kombinerar matlagning med umgänge och underhållning.

Bakgrund: Thinking Ahead – trendrapport

Ett antal grundläggande drivkrafter ligger bakom utvecklingen mot flexiblare hem. De viktigaste är:

• Vi blir allt fler hushåll i världen: Den globala medelklassen växer med 70 miljoner personer per år.
• Samtidigt blir hushållen allt mindre, både till ytan och sett till antalet medlemmar: Den genomsnittliga storleken på hushåll har fallit till 3,7 personer i Ostasien, 4,9 i Sydostasien, och 5,7 i norra Afrika – samtliga förväntas fortsätta närma sig mer utvecklade länder där hushållsstorleken i dagsläget är 2,8 personer.
• Konsumenter får allt mindre tid för hushållssysslor: Att få ihop arbetsliv med fritid och dessutom ständigt vara tillgänglig gör att konsumenter får allt mindre tid för att utföra traditionella hushållssysslor.
• Konsumenter har allt mer tillgång till information om produkter och tjänster: Internets utveckling och utbredningen av mobila tjänster och produkter gör att framtidens konsumenter alltid kommer att ha information nära till hands.I

Electrolux trendrapport framkommer ett flertal bevis för utvecklingen mot konsumenternas allt större krav på anpassningsbarhet.

• Dagens och i ännu högre utsträckning framtidens konsumenter vill ha möjligheten att göra egna val och kräver produkter och tjänster som går att anpassa för specifika behov.
• Hemmet är inte längre en plats, utan ett koncept som fyller många syften – en slags multi-arena. Hemmet som plats för avkoppling, eller stället där man känner sig trygg och säker, eller där familjen träffas, har fått konkurrens av nya värderingar, till exempel hemmet som en plats för underhållning.
• Hemmet är alltmer en beskrivning av något som vi kan bära med oss även utanför de fyra väggarna, eller något som inte längre bara handlar om där vi bor.
• Köket har i många avseenden axlat vardagsrummets roll som platsen där vi umgås med familj och vänner. Teknisk och arkitektonisk utveckling kommer att driva på utvecklingen för att få ihop ekvationen mindre utrymme och mer umgänge.
• Professionella produkter och tjänster flyttar in i hemmen: spa, gym, bio, espressomaskiner, fotoskrivare – konsumenter vill helt enkelt ha sina viktigaste sysselsättningar mer tillgängliga.
• Produkter i hemmet kan i allt större utsträckning ta sig an sådant som det krävdes professionell hjälp för tidigare.

Bakgrund: Flexibla designkoncept

Volare

• Den kompakta enheten innehåller allt du behöver för en estetisk, modern och bekväm matupplevelse.
• Ugnen ändrar färg beroende på temperatur och gör matlagningen intuitiv.
• Inbyggda ljuskällor lyser upp Volare när den inte används, och skapar ett konstverk på väggen.
• Modulsystemet gör att du kan anpassa Volare till ett kök som passar dina behov.
• En stor mängd färger finns för att möta varje kunds preferens.
• Håller ditt golvutrymme fritt.

Rendez-vous

• En komplett plats för underhållning, matlagning och ätande.
• Energiytan på bordets ovansida är kompatibel med alla typer av elektronisk utrustning.
• Hela bordsytan bygger på sensorteknik.
• Modulsystemet gör att du kan bygga ett system anpassat efter dina egna behov.
• Hushållsmaskinerna göms smidigt under bordet när det är dags att äta.
• Du kommunicerar med bordets funktioner genom en ljusbaserad kontrollpanel.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke