Electrolux Newsroom Sweden

Matkonst på Palais de Tokyos tak

Electrolux projekt Art Home (uttalas “arôme” på franska) är en hyllning till innovation och kreativitet. Tillsammans med Palais de Tokyo har man skapat en utställning där konst och matlagning möts under (och på) samma tak.

Under 12 månader, från och med den första juli 2009, kommer Palais de Tokyo stå värd för utställningen Art Home som initierats av Electrolux. Art Home består av två interaktiva delar: en kulinarisk ateljé med tillhörande trädgård samt “Nomiya“, en blandning mellan vardagsrum, konstverk och arkitektoniskt experiment beläget på taket av museet.

Art Home tar sin grund i den enkla men socialt och kulturellt betydelsefulla handlingen att dela en måltid. I Art Home är mötet mellan konstnär, kock och besökare det centrala.

En visionär duo
Electrolux bjöd in konstnären Laurent Grasso och den experimentelle kocken Gilles Stassart för att tillsammans förverkliga visionen om en mötesplats tillägnad konst- och matupplevelser. Laurent Grasso är en av Frankrikes hetaste samtida konstnärer. 2008 blev han tilldelad en av Frankrikes finaste utmärkelser man kan få som konstnär, Prix Marcel Duchamp. Kocken Gilles Stassart basar vanligtvis över restaurangen Transversal på det samtida museet Mac/Val i Val-de-Marne. Han är även känd för att ha gjort världens största sockervadd under en utställning på Fondation Cartier.

– Vi är glada över att ha haft möjlighet att arbeta tillsammans med dessa två fantastiska konstnärer. För oss är Art Home en hyllning till konst och matlagning. Säger Stéphanie Botte, Brand Manager Electrolux Products France.

Ateljén
Art Homes ateljé, belägen i museibyggnaden låter besökare uppleva kreativ matlagning på hög nivå. I mötet med Gilles Stassart och hans team får man gå igenom allt från att plocka de grönsaker man ska använda i Art Homes egen trädgård till att laga maten tillsammans med andra besökare.

Nomiya
På museets tak, med ohindrad utsikt över Paris och Eiffeltornet, ligger Nomiya, en mötesplats där Laurent Grassos konst möter besökarna och Gilles Stassarts matlagning. Namnet Nomiya är taget från de små japanska barer som inspirerat Laurent Grasso inför arbetet. Under ett år kommer Gilles Stassart skapa nya recept varje dag som kommer att serveras som lunch och middag för tolv gäster. Bokningar sker via Art Homes hemsida.

Hemsida: http://www.art-home-electrolux.com/en
Bilder: http://www.flickr.com/photos/arthomeparis/
Twitter: http://twitter.com/ArtHomeParis
YouTube: http://www.youtube.com/arthomeparis

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke