Electrolux Newsroom Sweden

Henrik Otto om bilar, vitvaror och design

Henrik Otto – chefsdesigner för vitvarutillverkaren Electrolux – reflekterar här över det nära förhållandet mellan vitvarors och bilars design. Henrik var tidigare designchef på Volvo där han bland annat arbetade fram modellerna S40 och V50.

Få produktkategorier har haft så stor betydelse för industridesign och banat väg för utvecklingen inom andra produktområden som bilen. Ett av Electrolux tidiga stora designnamn var industridesignens fader, Raymond Loewy som förutom att rita Studebakers, Lucky Strikes och Coca Colas loggor också gjorde 40-talskylskåpet Electrolux-kylskåpet L300. Hans kollega, Sixten Sason – ursaabens pappa, formgav också en rad produkter för Electrolux på 30-talet.

saab.jpg

Att 40- och 50-talens kylskåp blev bulliga och odlade kromdetaljer korrelerade med hur bildesignen såg ut vid tiden.

Så sent som för någon månad sedan hörde en amerikansk biltillverkares designavdelning av sig till mig för att fråga om de fick använda en av våra produkter som inspiration. Och det är ömsesidigt. Konsumentens verklighet styr all produktutveckling inom Electrolux, även designen. Men vi hämtar inspiration från många världar, och bilar har en särskild plats för de flesta industridesigners. Därför skickar vi alltid folk till de stora bilmässorna.
Låt mig ge två moderna exempel på korsbefruktningen mellan bilar och vitvaror där designen har gjort produkterna mer lättanvända.
Instrumentbrädans reglage har emigrerat till ratten, varifrån stereoanläggning och telefon numera styrs. På samma sätt har dammsugarens reglage flyttat från själva enheten till handtaget. På så sätt slipper användaren böja sig.

Ugnar har länge haft ett vred för varje platta, och två för ugnen. Nu blir de färre, och på vissa modeller, finns bara ett vred kvar. Precis som de navigationshjul som återfinns i mittkonsolen på Audi. (Som i sin tur troligen inspirerats av iPod.)

A6080046 eoc69400x_011561_0.jpg

Navigationsdrev från en Audi och Inspiro-drev från Electrolux.

Bilindustrin har ständigt legat steget före andra produktslag när det gäller att hävda varumärkesvärderingar. Bilindustrin var först ut att inse att särskiljande formgivning och individualisering skapade både varumärkesidentitet och försäljning. Bilar är synliga överallt. De går inte att undvika. Formgivningen kan göra avtryck på ett annat sätt än andra produkter, vilket är en klar fördel för bilindustrin. En okonventionell, form som Toyota Prius kan nötas in för att bli familjär och omtyckt. Konsumentens dom över en produkt i butikens hyllfack är hårdare, och tar cirka en mikrosekund för konsumenten att fastställa.
Ju mer bränsleeffektivitet och strömlinjeformning tagits in i bildesignen, desto mer har olika bilmärkens karosser kommit att likna varandra. Detta tillsammans med den stenhårda konkurrensen, har drivit på individualiseringen av andra element. Särskilt kan man notera hur bilens ansikte blivit mer markerat, med strålkastare och grillar som vuxit ett antal storlekar på bara tio år. På Electrolux jobbar vi precis som biltillverkarna med “long distance recognition”, dvs att det även på långt håll måste vara tydligt vem som är avsändare av produkten.

För en dammsugare i varuhusmiljö är det viktigt att varumärket känns igen på formen. Precis som för en bil, är grundformen klart begränsad av funktionaliteten. För dammsugaren begränsas ramarna bland annat av motorn, utrymmet för att samla avfallet och snurra upp sladdvindan. Ett element av många som vi jobbat med här är hjulen. För inte allt för länge sedan var dammsugarnas hjul dolda. Nu har de vuxit och blivit viktiga formelement. På UltraOne ser åtminstone jag också klara drag av bilfälgar

R8090021 bi1241_ultra_hjul_012157.jpg

Electrolux Ultra One och Audi R8

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke