Electrolux Newsroom Sweden

Åtta finalister tävlar om vinsten i Electrolux Design Lab 09

Från teleporterande kylskåp via flygande vattenfångare till robotliknande växthus på Mars – Electrolux har utsett årets åtta Design Lab-finalister bland över 900 bidrag i årets upplaga av Electrolux Design Lab.

De åtta finalisterna tävlar om första platsen i finalen för Electrolux Design Lab 2009 som går av stapeln i London den 24:e september 2009 på 100% Design London, Storbritanniens ledande arkitektur- och designevent.

En jury bestående av internationellt erkända designers kommer att bedöma tävlingsbidragen och välja en vinnare. I juryn finns Nipa Doshi, möbeldesigner och en av grundarna till Doshi Levien designstudio, David Fisher, Design Director på den internationellt framstående produktdesignbyrån Seymourpowell, Marisol Manso Cortina, chef för Color Design Group vid Nissan Design Europe, och Henrik Otto, Senior Vice President för Global Design på Electrolux.

Det är 90 år sedan Electrolux grundades och företagets historia ligger till grund för valet av årets tema, ”Designs for the coming 90 years”. Temat var en uppmaning till deltagarna att ta fram kreativa koncept som kommer att definiera hur vi i framtiden lagar och förvarar vår mat, tvättar våra kläder och diskar vår disk. I år har över 900 bidrag lämnats in från elever i mer 50 länder.

De åtta finalisterna:

De åtta finalisterna tävlar om ett första pris på 5 000 Euro och en sex månaders betald praktik på en av Electrolux globala designcenter. Andra pris är 3 000 Euro och tredje pris 2 000 Euro.

2009 års finalister i slumpvis ordning:

1. Cocoon av Rickard Hederstierna, Lunds tekniska högskola, Sverige.

På liknande sätt som när man värmer popcorn i en mikrovågsugn, förbereder Cocoon genetiskt framtagna och färdigförpackade kött- och fiskrätter genom att muskelceller, som identifieras via radiofrekvenssignaler (RFID) hettas upp.  Signalerna känner av vilken typ av rätt som ska förberedas och föreslår en anpassad tillagningstid. Denna process använder vetenskap för att skapa mat, vilket minskar behovet av intensiv köttproduktion och fiske. Det i sin tur gör att de delar av köttproduktionen som är negativa för miljön som exempelvis transport av livsmedel, röjning av mark och snedvridning av ekosystem, kan försvinna.

2. Le Petit Prince av Martin Miklica, Brno University of Technology, Tjeckien.

“Le Petit Prince” är ett robotväxthus som underlättar framtida utforskning av Mars. Le Petit Prince bär en planta inne i en glaslåda, monterad på toppen av sin fyrbenta kropp. På jakt efter näringsämnen till plantan, är roboten programmerad för att intuitivt lära sig den optimala metoden för detta. Den rapporterar också sina rörelser och framfart till andra växthusrobotar via trådlös kommunikation så att de kan lära av varandra.

3. Moléculaire av Nico Kläber, Köln International School of Design, Tyskland.

Nico Kläber tar vetenskap och matlagning till en ny nivå med “Moléculaire”, en molekylär matskrivare. Klebär har hämtat inspirationen till Moléculaire från kockar som vetenskapligt och omsorgsfullt experimenterar med mat och livsmedel för att utveckla sin matlagning. Kläber har insett att denna metod, för närvarande, kräver stor skicklighet, tid och kunskap. Moléculaire förenklar processen och fungerar som en dator med en numeriskt styrd matskrivare för både professionella och vanliga kök. Den förbereder självständigt grundläggande och annars svåra två-och tredimensionella delar av måltider. Den arbetar med en skrivprocess där små partiklar från olika ingredienser läggs i lager på lager.

4. Naturewash av Zhenpeng Li, Zhejiang University, Kina.

“Naturewash” är en vattenlös tvättmaskin som använder negativa joner för att tvätta nano-täckta vävar. Tvättmaskinen är horisontell i formen, har en pekskärm med tre inställningar: rena kläder, gräsdoft och blomdoft. En person kan ligga eller sitta på Naturewash för att rengöra eller friska upp sina kläder.  För en mer grundlig rengöring kan kläder placeras plant på apparaten.

5. Renew av Louis Filosa, Purdue University, USA.

“Renew” är en smart ångbaserad tvättmaskin, som friskar upp och rengör kläder. Med två ångblad ångar “Renew” kläderna rena. En infraröd scanner och en radiofrekvensidentifikation (RFID) samlar information om ett plagg från särskilt utformade klädtaggar. “Renew” är säker att använda och inaktiverar ångaren om ett oidentifierat föremål upptäcks, till exempel en hand. En OLED pekskärm gör att användaren kan interagera med “Renew” och lära sig om sina kläder. “Renew” är en fjärdedel så stor som en vanlig tvättmaksin och sparar därför utrymme. “Renew” är tillverkad av återvunnet aluminium och glas.

6. Teleport Fridge av Dulyawat Wongnawa, Chulalongkorn University, Thailand.

Dulyawat Wongnawas vision är en tid då science fiction blir verklighet. Hans koncept, “Teleport Fridge”, teleporterar mat och eliminerar därmed den transport som krävs för att köpa färska livsmedel eller produkter från en butik eller gård. Pekskärmsteknik används som gränssnitt för teleporteringsprocessen och “Teleport Fridge” teleporterar mat till både kylen och frysen.

7. Water Catcher av Penghao Shan, Zhejiang Sci-tech University, Kina.

Penghao Shan har skapat en produkt som motverkar brist på rent dricksvatten. Hans lösning är “Water Catcher”, en flygande regnfångare och vattenrenare. Denna automatiserade enhet sänder ut små flygande bollar i luften för att fånga regndroppar. Efter det att regndropparna har samlas, kommer bollarna tillbaka till en bricka som renar vattnet så att det går att dricka. Brickan läser också av fingeravtryck för att avgöra vilka tillsatser som bör läggas till vattnet för att den som dricker ska optimera sin hälsa.

8. Bifoliate av Toma Brundzaite, Vilnius Academy of Art, Litauen.

Att tömma diskmaskinen är ofta ett långtråkigt arbete. Därför har Toma Brundzaite designat “Bifoliate”, en utrymmessnål, väggmonterad dubbel diskmaskin som tillåter användaren att sätta disken i en avdelning och använda den andra som en hylla för rent porslin. Diskmaskinen använder ultraljud i stället för vatten, vilket gör den mer effektiv och miljövänlig än dagens diskmaskiner.

Om Electrolux Design Lab

Electrolux Design Lab är en årlig global designtävling där designstudenter från hela världen tävlar om ett pris på 5 000 euro samt 6 månaders praktik på ett av Electrolux globala designcentra.

Tävlingen har haft flera olika teman och varje år hålls finalen i olika städer. Tidigare teman och platser: Designs for the Internet generation, Zürich, 2008; Green designs, Paris, 2007; Designs for healthy eating, Barcelona, 2006; Designs of the future, Stockholm, 2005; Designs of the future, New York, 2004; User-driven solutions, Budapest, 2003.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke