Electrolux Newsroom Sweden

Svensk designstudent vann Electrolux Design Lab 2009

Se den här filmen på YouTube

Rickard Hederstierna från Lunds tekniska högskola vann den internationella tävlingen Electrolux Design Lab 2009 för skapandet av Cocoon, en maskin som tillverkar kött och fisk. Vinnaren utsågs vid finalen i London den 24 september, som ägde rum på 100% Design London, Storbritanniens ledande arkitektur- och designmässa.

edl09_product_cocoon_lowres.jpg

“Cocoon” är ett hållbart svar på världens växande befolkning och dess önskan att konsumera kött och fisk. Cocoon tillagar förpackade kött- och fiskrätter genom att hetta upp muskelceller som identifieras med radiofrekvensidentifikationssignaler (RFID), ungefär som popcorn tillagas i mikrovågsugnen. Signalerna spårar den specifika rätten och föreslår sedan den behövda tillagningstiden. Denna process använder vetenskapen för att skapa mat. Den tar bort en av planetens bördor genom att minska behovet av att ytterligare intensifiera odling och fiske.

Juryns motivering
En jury av internationellt erkända designers bedömde bidragen baserat på intuitiv design, innovation och konsumentinsikt.

Deras motivering: “Cocoon adresserar en kontroversiell fråga som är mycket reell: mänsklighetens fortsatta önskan att äta kött och fisk. Ett stort designkoncept ska polarisera opinionen, och det är exakt vad Cocoon uppnår genom att utforska denna fråga. Med en inbjudande, taktil design, liknar Cocoon en ädelsten med en metallaccent vilken reflekterar arvet av den svenska konstglasindustrin. Cocoon möter alla kriterier i briefen: den är vågad, cutting edge och sant innovativ i sitt fokus på sociala och miljöfrågor.”

Juryn
Juryn bestod av Nipa Doshi, möbeldesigner och medgrundare i Doshi Levien design studio, David Fisher, Design Director i den internationellt välkända produktdesignkonsultbyrån Seymourpowell, Marisol Manso Cortina, Manager i färgdesigngruppen i Nissan Design Europe samt Henrik Otto, Senior Vice President of Global Design i Electrolux.

Priset
Priset i Electrolux Design Lab 2009 är 5 000 euro och sex månaders betald praktik vid någon av Electrolux globala designcenter.

Tävlingstemat
Till Electrolux Design Labs sjunde upplaga, inbjöds industridesignstudenter att skicka sina idéer om hushållsapparater för de kommande 90 åren. Detta för att fira Electrolux 90-årsjubileum. Briefen var att skapa produkter designade med omtanke om användaren och som kommer att forma hur människor tillagar och lagrar mat, tvättar kläder och diskar under de kommande 90 åren. I år kom över 900 bidrag in från studenter från mer än 50 länder.

De åtta finalisterna

Förstaplatsen: Cocoon, fisk- och köttmakaren av Rickard Hederstierna från Lunds tekniska högskola i Sverige
Andraplatsen: Water Catcher, den flygande regnfångaren och vattenrenaren av Penghao Shan från Zhejiang Sci-tech University i Kina
Tredjeplatsen: Renew, den smarta ångaren av Louis Filosa från Purdue University i USA
Folkets val (enligt omröstning online): Teleport Fridge, kylskåpet som teleporterar mat av Dulyawat Wongnawa från Chulalongkorn University i Thailand
Le Petit Prince, robotväxthuset för Mars av Martin Miklica från Brno University of Technology i Tjeckien
Moléculaire, 3D-molekylära matprintern av Nico Kläber från Köln International School of Design i Tyskland
Naturewash, den vattenlösa tvättmaskinen av Zhenpeng Li från Zhejiang University i Kina
Bifoliate, den vägghängda dubbla diskmaskinen av Toma Brundzaite från Vilnius Academy of Art i Litauen

  Om Electrolux Design Lab

  Electrolux Design Lab etablerades 2003 och är en årlig, global designtävling öppen för studenter i industridesign som inbjuds att presentera innovativa idéer för framtidens hushållsapparater.

  Tävlingen har haft olika teman och avslutas med ett internationellt pressevent i en ny stad varje år. Tidigare teman och mötesplatser har varit: Designs for the Internet generation, Zürich, 2008; Green designs, Paris, 2007; Designs for healthy eating, Barcelona, 2006; Designs of the future, Stockholm, 2005; Designs of the future, New York, 2004; User-driven solutions, Budapest, 2003.

  För ytterligare information ring Electrolux pressjour på 08-657 65 07.

  För foton, besök Electrolux Design Lab Flickr page

  För video, besök Electrolux Design Lab YouTube Channel

  Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke