Electrolux Newsroom Sweden

Framtiden och Electrolux Design Lab har kommit till Malmö

Bilder

Electrolux på DesignBoostElectrolux på DesignBoostElectrolux på DesignBoost

Framtidens hemprodukter är på besök i nuets Sverige.  Årets finalister i Electrolux Design Lab har tänjt på gränserna för produkter i hemmet och skapat bland annat en molekylär matskrivare, ett teleporteringskylskåp och marskoloniserande robotar. Nu visas finalbidragen för första gången offentligt i Sverige i samband med DesignBoost i Malmö.

Från den 16:e oktober till och med den 14:e november har alla malmöbor en exklusiv chans att se  finalbidragen i årets upplaga av Electrolux Design Lab innan de åker ut på Europaturné. Finalbidragen ställs ut i samband med den årligen återkommande designhändelsen DesignBoost i K3:s gamla lokaler på Beijerkajen 8. Förutom Electrolux Design Lab finns även ett exklusivt designkök från Electrolux på plats.

Utställningen har fri entré och är öppen tors-fre: 11-18 lör-sön: 12-16.

Lundastudent vinnare

Passa på att se Cocoon, en maskin som tillverkar kött och fisk, av Rickard Hederstierna från Lunds tekniska högskola som vann  Electrolux Design Lab 2009. Rickard utsågs till vinnare vid finalen i London den 24 september, som ägde rum på 100% Design London, Storbritanniens ledande arkitektur- och designmässa.

Juryn motiverade vinsten så här:

“Cocoon adresserar en kontroversiell fråga som är mycket reell: mänsklighetens fortsatta önskan att äta kött och fisk. Ett stort designkoncept ska polarisera opinionen, och det är exakt vad Cocoon uppnår genom att utforska denna fråga. Med en inbjudande, taktil design, liknar Cocoon en ädelsten med en metallaccent vilken reflekterar arvet av den svenska konstglasindustrin. Cocoon möter alla kriterier i briefen: den är vågad, cutting edge och sant innovativ i sitt fokus på sociala och miljöfrågor.”

Om Electrolux Design Lab

Electrolux Design Lab etablerades 2003 och är en årlig, global designtävling öppen för studenter i industridesign som inbjuds att presentera innovativa idéer för framtidens hushållsapparater.

Till Electrolux Design Labs sjunde upplaga, inbjöds industridesignstudenter att skicka sina idéer om hushållsapparater för de kommande 90 åren. Detta för att fira Electrolux 90-årsjubileum. Briefen var att skapa produkter designade med omtanke om användaren och som kommer att forma hur människor tillagar och lagrar mat, tvättar kläder och diskar under de kommande 90 åren. I år kom över 900 bidrag in från studenter från mer än 50 länder.

Tävlingen har haft olika teman och avslutas med ett internationellt pressevent i en ny stad varje år. Tidigare teman och mötesplatser har varit: Designs for the Internet generation, Zürich, 2008; Green designs, Paris, 2007; Designs for healthy eating, Barcelona, 2006; Designs of the future, Stockholm, 2005; Designs of the future, New York, 2004; User-driven solutions, Budapest, 2003.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke