Electrolux Newsroom Sweden

Så får du en perfekt jul – hellre personliga än dyra klappar under granen

De flesta ser fram emot att fira en lugn och trivsam jul i familjens sköte. Men för att få till den perfekta julen krävs ett inte bara noggrann planering utan också att man är glad, nykter och avslappnad.

I Electrolux undersökning frågade vi vad som gör den perfekta julvärden. 74 procent tycker att det viktigaste är att vara glad och trevlig mot alla gäster. Att maten och familjen är i fokus under julen är tydligt då 46 procent svarar att julvärden ska se till att det finns julmat till alla samt att 42 procent anser att en bra julvärd firar jul med släkt och vänner. Men en bra julvärd ska också se till att det är rent och snyggt (37 procent) samt klara av att laga all julmat utan att bli stressad (31 procent).

– För att bli en perfekt julvärd krävs ett projektledararbete i den högre skolan. Inte nog med att man ska hinna handla klappar och laga mat. Man ska göra det så bra att man inte blir stressad. För att lyckas krävs att man planerar julen noga. Säger Mattias Rådström på Electrolux.

Bli populär under julen med persoliga klappar

Att skörda pluspoäng genom att köpa dyra klappar är inget framgångsrecept. Bara 1 procent av respondenterna tycker att ge de dyraste klapparna är ett vinnande julbeteende. Det kan jämföras med att 55 procent tycker att det bästa man kan göra på julen är att ge genomtänkta och personliga klappar. Föga förvånande är det i den yngsta målgruppen man hittar flest som gillar de som ger dyra klappar (9 procent). Det absolut värsta man kan göra på julafton är att bli full. Föjt av att vara grinig och sönderstressad samt att glömma köpa julklappar till någon närstående.

Topp 5 vinnande julbeteende:

1. Köpa genomtänkta och personliga julklappar (55 procent)

2. Griljera julskinkan själv (32 procent)

3. Skänka pengar till välgörenhet (25 procent)

4. Ha personliga rim på alla paket (23 procent)

5. Baka sitt eget julbröd (20 procent)

Topp 5 förargelseväckande julbeteenden:

1. Bli för full (71 procent)

2. Bli sönderstressad och grinig av allt julstök (39 procent)

3. Glömma köpa julklappar till någon närstående (19 procent)

4. Inte titta på Kalle Anka (8 procent)

5. Inte laga den klassiska julmaten (6 procent)

Om undersökningen

Electrolux genomför regelbundet undersökningar för att reda på hur konsumenter använder och relaterar till företagets produkter i vardagen. Vid julen är detta extra viktigt då både köks- och städutrustning spelar en viktig roll i firandet. Electrolux julundersökning är en webbaserad konsumentundersökning bland drygt 1000 personer och är statistiskt representativ för svenska folket. Undersökning genomfördes i samarbete med undersökningsföretaget United Minds.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke