Electrolux Newsroom Sweden

Dammråttor tabu på julfest – sex av tio skäms över dålig städning

Den traditionella julstädningen är på väg att försvinna, åtminstone i storstaden. 45 procent av stockholmarna uppger att de inte julstädar. Trots att alla inte storstädar inför julen är ändå ett ostädat hem det vi skäms mest för.

December är en social månad, förutom själva julfirandet då släkten kommer på besök bjuder vi gärna in vänner och bekanta på glögg eller jullunch. Vid dessa tillfällen tänker vi extra mycket på städningen. Enligt respondenterna i Electrolux julundersökning skulle 65 procent skämmas mest om deras gäster påpekade att de såg dammråttor på golvet. Bara 10 procent tycker en obäddad säng är mest pinsamt och knappt lika många tycker att det vore jobbigt om deras gäster fick syn på smutsig disk i köket.

– När vi bjuder hem andra till våra hem blir hemmet en förlängning av oss själva. Är bostaden stökig och ostädad är vi rädda för att själva uppfattas som slarviga. Säger Mattias Rådström, nordisk PR-ansvarig på Electrolux.

Topp 5 mest pinsamma julfestmissarna:

1. Att det är ostädat och smutsigt: 57 procent

2. Att det är allmänt stökigt: 39 procent

3. Att det inte är diskat: 22 procent

4. Att maten inte är färdig när gästerna kommer: 17 procent

5. Att det inte är julpyntat: 15 procent

Eftersom det är viktigt för oss att visa upp ett rent och snyggt hem kan det vara bra att lägga lite extra tid på städningen innan gästerna kommer inför jul. I genomsnitt lägger svenska folket 4,2 timmar på julstädningen. Enligt Electrolux städexperter räcker en tretimmarstädning till att få riktigt rent hemma innan gästerna kommer.

Så fixar du rent på tre timmar:

Sätt på skön musik. Byt till slappa kläder. Röj undan allt som ligger framme och skräpar. Töm papperskorgar och soppåsar. Överblicka läget och dela upp bostaden i mindre zoner. Dammsug zonerna i tur och ordning så minimerar du risken att missa några ytor. Torka av golven med en fuktig trasa. Alla golv tål såpa.

Hallen: Rensa undan alla skor du inte använder eller släng dem. Illaluktande gamla gympaskor är en ruggig stämningsdödare. Häng undan ytterkläder och väskor.

Toa: Rengör toaletten. Skura handfat, badkar och toalettmed väldoftande rengöringsmedel. Luktar toaletten död råtta, rensa avloppet. En hink vatten från hög höjd eller en omgång med toaborste brukar räcka. Ställ in ett doftljus.

Köket: Byt disktrasa och diskborste. Kör handdammsugaren på bordsduken och på fönsterbrädorna. Torka av bänkskivor. Ta fram några fina kokböcker och lägg upp färsk frukt eller grönsaker i en skål. Ställ fram julgodiset på bordet och tänd massor av levande ljus. Byt till klassisk julmusik!

Om undersökningen

Electrolux genomför regelbundet undersökningar för att reda på hur konsumenter använder och relaterar till företagets produkter i vardagen. Vid julen är detta extra viktigt då både köks- och städutrustning spelar en viktig roll i firandet. Electrolux julundersökning är en webbaserad konsumentundersökning bland drygt 1000 personer och är statistiskt representativ för svenska folket. Undersökning genomfördes i samarbete med undersökningsföretaget United Minds.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke