Electrolux Newsroom Sweden

Hushållsapparaterna – bra för både kvinnor och män

Bilder

Städdags hos en modern familj

På internationella kvinnodagen 2009 gick Vatikanen ut med ett meddelande där Påven prisade diskmaskinen för dess positiva påverkan på kvinnors emancipation. Vi på Electrolux vill gärna framhålla hushållsapparaternas roll i förbättrandet av levnadsstandarden hos både män och kvinnor.

Här är ett axplock av produkter och innovationer från Electrolux som har gjort konsumenters liv lättare genom åren:

Modell V, hembiträdenas bane (1921)

Tidigare var dammsugare otympliga och svårhanterade saker. Moden V förändrade allt genom att vara den första dammsugare som var designad för att dras liggande på två tunna metallskenor. Uppfinningen av Electrolux grundare Axel Wenner-Gren skulle bli en standard för framtida dammsugargenerationer.

Modellen blev en sådan stor succé att svenska hembiträden gick ut och protesterade vid dess lansering. Nu skulle ju vem som helst kunna städa hemma.

D-kylen, inga fler explosioner (1925)

Det första kylskåpet från Electrolux, modell D, konverterade värme till kyla genom en absorberingsprocess, och kunde drivas med elektricitet, gas eller fotogen. Medlet som användes för att kyla ner skåpet var ammoniak som , till skillnad från andra populära kylmedel på den tiden, inte hade en tendens att explodera om utsatt för tryck.

Luftkylen, det borgerliga kylskåpet (1931)

I början av 1900-talet var ett kylskåp en lyx förbehållen de rika. Men med introduktionen av det luftkylda kylskåpet eliminerades behovet av rinnande vatten vilket gjorde kylskåpen enklare och mer praktiska. Detta ledde till att man hittade kylskåp i de flesta medelklasshem vid slutet av 1930-talet.

D-10 (1959)

Modell D-10 var inte bara Electrolux första diskmaskin, det var även världens första bänkdiskmaskin. Den kunde enkelt installeras i de flesta kök i slutet av 50-talet utan att köket behövdes göras om.

Trilobit, den första automatiska dammsugaren (2001)

Trilobit var, vid sin lansering, världens första helautomatiserade dammsugare. Den kunde navigera under sängar, bord och lätt ta sig förbi andra hinder i hemmet. Hemligheten bakom Trilobits förmåga att navigera var att den genom att använda sig av sonar skapade en “ljudbild” av dess omgivning och kunde, som en fladdermus, veta var den var i förhållande till andra objekt.

Inspiro, den intelligenta ugnen (2008)

Inspiro är världens kanske genom tiderna mest intelligenta ugn. I stället för att mäta lufttemperaturen och reglera den med en termostat, som en vanlig ugn, använder Inspiro avancerade sensorer som räknar ut exakt hur mycket energi och tid som behövs för att ge maten rätt temperatur. Den väljer också hur maten ska tillagas (bakning, grillning, varmluft osv.) eller en kombination av tillagningssätt och anger på vilken nivå maten ska stå på.

Allt kocken behöver göra är att sätta in maten och trycka på knappen.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke