Electrolux Newsroom Sweden

Electrolux omvandlar havsplast till dammsugare

Bilder

VFTS_textlogo_CMYKI Stilla havet finns världens största flytande öar av plastskräp. Electrolux tänker samla in plast från världshaven och göra ett antal dammsugare av det insamlade materialet. Initiativet kallas ”Vac from the Sea” och syftar till att öka medvetenheten om problemet med plastavfallet, ochPhoto by B.E.A.C.H. samtidigt motverka bristen på återvunnen plast, som behövs för att tillverka gröna hushållsapparater.

– En del ansamlingar av plast i världshaven beräknas vara större  än delstaten Texas. Samtidigt har vi på land svårt att få fram tillräckliga volymer återvunnen plast för att möta efterfrågan på miljövänliga dammsugare. Världen behöver helt enkelt bättra på sin karma när det gäller hur plast hanteras, säger Cecilia Nord, ansvarig för Floor Care Environmental and Sustainability Affairs på Electrolux.

På jakt efter plastskräp

Electrolux planerar att tillverka ett limiterat antal dammsugare av plastskräp som samlats in från Stilla havet, Indiska oceanen, Atlanten, Medelhavet, Östersjön och Nordsjön. På bloggen www.electrolux.com/vacfromthesea och på Facebook kommer intresserade att kunna följa och delta i projektet. De färdiga dammsugarna kommer att visas upp för beslutsfattare och konsumenter och användas för att skapa uppmärksamhet och en ökad medvetenhet för frågan.

– Tillvägagångssättet för att få upp plasten kommer att variera beroende på ort – från att dyka efter den till att håva upp den direkt från ytan. Vi kommer att samarbeta med frivilliga och experter som bor i dessa områden eller arbetar med detta, säger Cecilia Nord.

ConceptVac_sketch_CMYK

Ur haven och in i kretsloppet

Electrolux har ett naturligt intresse av att uppmärksamma problematiken. Electrolux finns i 150 länder och hundratals miljoner hem, och är en av världens största tillverkare av hushållsapparater.

– Ökad återvinning betyder också mer av gröna produkter och hushåll. Våra ingenjörer har lyckats skapa ett sortiment av miljövänliga dammsugare som till upp till 70 procent består av återvunnen plast, men vår vision är förstås att nå upp till 100 procent, för hela sortimentet, säger Jonas Magnusson, Product Marketing Manager på Electrolux.

– Den här frågan är alldeles för viktig för att överlåta bara till politikerna. Företag, konsumenter och politiker har alla stort ansvar för situationen. Eftersom vi levererar apparater till miljontals hem så har vi möjlighet att skapa en bättre förståelse och påverka kundernas beslut, säger Cecilia Nord.

VacFromTheSea_dramaturgy_FINAL

För mer information och för att följa projektet:

Video: http://www.youtube.com/watch?v=YIlWzZo0fvo

Bilder: http://picasaweb.google.com/ElectroluxPhotos/VacFromTheSea#

Blogg: www.electrolux.com/vacfromthesea

Twitter: www.twitter.com/vacfromthesea

Facebook: http://www.facebook.com/ElectroluxAppliances?v=app_7146470109

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke