Electrolux Newsroom Sweden

Svensk finalist i internationell designtävling

Se den här filmen på YouTube

För andra året i rad är Sverige representerat i den internationella designtävlingen Electrolux Design Lab. Årets finalist är Michael Edenius från Umeå universitet som skapat bidraget Clean Closet, en garderob som inte bara förvarar kläder utan också tvättar dem. Michael är en av åtta finalister som i konkurrens med över 1300 andra tävlande har tagit sig till London och ska tävla i finalen som äger rum på mässan 100% Design under London Design Festival. Första pris är ett halvårs praktik på något av Electrolux designcentra och € 5 000.

Årets tema för Electrolux Design Lab är “Den andra rymdåldern” som baseras på FN:s prognos som säger att 74 % av jordens befolkning kommer att bo i städer år 2050. En sådan urbaniseringsexplosion leder till ökade och annorlunda krav på hur vi använder våra utrymmen. Kanske kommer lägenhetsytor anges i kubik istället för kvadrat om 40 år?

De åtta finalisterna:

1: Clean Closet – den rena garderoben, Michael Edenius, Sverige.

Clean Closet

Clean Closet ersätter tvättkorgen, tvättmaskinen och torkskåpet och sparar plats. Allt-i-ett garderoben scannar av dina kläder och tvättar bort smuts och lukt med molekylär nanoteknik.

2: The Kitchen Hideaway – den virtuella kökshjälpen, Daniel Dobrogorsky, Australien.

1-Kitchen-HideawayThe Kitchen Hidaway baseras på Virtual Reality-teknik där de boende i ett framtida hyreshus på tankeväg kan styra ett antal robotkockar som i själva verket lagar maten. Poängen är att man på det här sättet inte behöver individuella köksutrustningar och man sparar på så sätt plats.

3. The Snail – induktion i litet format, Peter Alwin, Indien.

7-Snail

Istället för att behöva värma vatten eller mat på en spis eller i en ugn som vi är vana vid kan vi med Peter Alwins bidrag helt enkelt sätta apparaten direkt på kärlet som blir varmt genom induktionsteknik.

4. Elements – modulkök på riktigt, Matthew Gilbride, USA.

9-Elements

Matthew Gilbride löser elegant framtidens platsbrist genom att helt enkelt montera hela köket på väggen. Genom att varje element kan ha ett flertal olika funktion finns det också möjligheter till variation och individualitet.

5. Bio Robot Refrigerator – kylning genom gelé, Yuriy Dmitriev, Ryssland.

Bio Robot Refrigerator

Bio Robot är fyra gånger mindre än ett konventionellt kylskåp. I stället för vanlig skåpteknik, sluter sig den oklibbande och doftfria gelén runt matvaran, och skapar på så sätt en separat kapsel. Detta skyddar maten men gör den också lättillgänglig. Utan dörrar, handtag och motor,  kan 90%  kylskåpets volym användas för det avsedda syftet.  Olika storlekar och dimensioner gör att det kan anpassas helt och hållet efter utrymmet.

6: Dismount Washer – tvättmaskin och tvättkorg i ett, Lichen Guo, Kina.

Dismount Washer

Vanliga tvättmaskiner tar upp onödigt utrymme när de inte används. Dismount Washer löser problemet genom att fungera som en tvättkorg när den inte används. När det är dags att tvätta hängs lådan med smutstvätt på den kompakta väggmonterade motorn.

7: External Refrigerator – utomhuskylen, Nicolas Hubert, Frankrike.

External Refrigerator

Inspirationen till External fridge kommer från Nicolas Huberts två år i Kina. Där såg han att många på vintern förvarade maten på balkongerna för att spara plats och energi. External Refrigerator monteras på utsidan av huset. På nätter och vinterhalvåret hjälper utetemperaturen till att få rätt temperatur i kylen och när vädret är bättre sätter solcellerna igång.

8:  Eco Cleaner – den portabla diskmaskinen, Ahi Andy Mohsen, Iran.

Eco Cleaner

Eco cleaner är en portabel diskmaskin och komposteringsanläggning som använder ultraljud för att jonisera matrester och förvandla dem till återanvändningsbart avfall. Ahi Andy Mohsens koncept är designat för att användas i det växande antalet ensamhushåll, och i synnerhet för att möta två antagangen: att framtidens mat kommer att tillhandahållas i kapselform (vilket reducerar antalet redskap som behövs för att bereda och äta upp maten); samt att vi kommer vilja eller kunna lägga mindre tid på hushållssysslor. Eco cleaner är samtidigt miljö- och utrymmeseffektiv.

Högupplösta pressbilder på samtliga finalist- och semifinalistbidrag finns på www.flickr.com/photos/electrolux-design-lab/sets/72157624279570906/

För övriga frågor kontakta Karl Nyberg på 08-738 70 57 eller karl.nyberg@electrolux.se.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke