Electrolux Newsroom Sweden

Köket som inspiration för inredning av drömhemmet

Bilder

Electrolux Designchef i Asien, Pernilla Johansson, delar med sig av sina tankar om inredning och inspiration från renoveringen av hennes “Shophouse” i Singapore där köket bildar ett naturligt nav.

Picture taken by Nathan Choe

Ovan: Exempel på ett Shophouse i Singapore. Bild: Nathan Choe

“Varje hus och varje yta är unik, så man måste arbeta med de möjligheter som finns till hands. Eftersom vi har köpt ett traditionellt singaporianskt “Shophouse” måste vi anpassa oss till de begränsningar som ett långsmalt hus innebär.

Traditionellt har ett “Shophouse” tre rum i fil på första våningen. Man kommer först in i vardagsrummet, sedan vidare in i matsalen och sist kommer man till köket.”

Shophouse

“Köket är verkligen en dynamisk del av vårt hem. Det är där vi alla samlas, antingen runt en måltid, för att ta ett glas eller bara för att umgås. För att man ska kunna göra allt detta krävs att man har ett rätt stort kök och kökets design behöver vara väl integrerad med resterande levnadsytor.

Vi beslutade oss för att vända på rumsordningen. Först kommer man in i matsalen (husets längsta rum), där vi kommer kunna få plats med ett stort matsalsbord för upp till åtta personer, längst bak ligger vardagsrummet, det är nämligen det ljusaste rummet, och i mitten har vi köket. Mittenrummet är husets minsta rum men det kommer att integreras fint med vardagsrummet och därmed fungera som en länk mellan de två största rummen. Vårt kök är verkligen att vårt hems hjärta.”

Shop-house-23

“Det kanske inte är så stort som vi egentligen skulle vilja ha det, men det har istället varit en intressant utmaning att skapa en design som maximerar husets potential samtidigt som den tar hänsyn till hur vi arbetar och lever. Vi lagar mycket mat hemma så jag har vill ha en lösning som är både vacker och praktiskt. Även om jag måste erkänna att det estetiska har varit en viktig faktor.”

“Jag anser att man måste ha en förståelse för de köksprodukter man vill använda för att kunna skapa riktigt bra köksdesign. Vi skapade vårt kök kring Electrolux EHD90230P induktionshäll som är ca 90cm bred. Det är en fantastisk produkt som med sin långsmala format med tre parallella kokzoner är både praktisk och estetiskt tilltalande. Eftersom hällen är i svart glas valde vi en arbetsbänk i mörkgrå kvartssten för att minska kontrasten. Electrolux rostfria T-formade fläkt är en enkel och elegant design som kommer att integreras med en förlängd rostfri extrahylla. För att inte dra fokus till skorstenen kommer den kläs in i svart träpanel.

Kylskåpet och frysen, också de från Electrolux, är inbyggnadsprodukter som integrerats med köksskåpen i matt kristall mot vit bakgrund. Microvågsugnen och pyrolysugnen sitter mellan kylen och frysen bakom en skjutlucka av aluminium så att vi kan välja vilken av ugnarna vi vill visa.”

Electrolux EOC69400X Pyrolysugn

Electrolux EOC69400X Pyrolysugn

“För mig personligen finns det ytterliggare ett antal funktioner som jag måste ha i köket såsom en arbetsbänk i ståhöjd, en dator för att surfa på nätet och tillräckligt mycket plats så att flera personer kan vistas i rummet samtidigt, även om de inte jobbar tillsammans. “

© Vivant Concept & Contracts

© Vivant Concept & Contracts

“Det här är verkligen vårt (jag och min mans) drömkök som förverkligats. Det är inte bara en del av vårt hus utan också en del av hur vi vill umgås med familj och vänner.”


Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke