Electrolux Newsroom Sweden

Diskmaskinens värsta fiender

Bilder

RealLife_1RealLife_2RealLife_3

Ris, potatismos och spenat hamnar bland topp tio av ingredienser och maträtter som är de största utmaningarna för din diskmaskin. Vi hittar även frukosthjältarna löskokt ägg, gröt och müsli bland de tuffaste att diska bort. Här är hela listan på mat som är din diskmaskins värsta fiender.

1. Ris

Ett stärkelserikt yttre lager i kombination med en hård kärna förvandlar riset till ett superklister i kastrullen. Även om själva kornet är borta lämnar riset en tunn hinna av stärkelse som diskmaskinens vattenstrålar måste träffa för att få bort.

2. Gröt, müsli och flingor

Precis som ris, innehåller gröt, müsli och flingor fina stärkelserika partiklar som fastnar på botten av tallriken eller kastrullen när de torkar. Men de har inte samma hårda kärna som ris och är därmed lite lättare att få bort.

3. Bränd mjölk

Vid upphettning av mjölk skapas ett tunn beläggning, främst i hörnen av kastrullen. Först när vattenstrålen träffar beläggningen på flera olika ställen blir det helt rent. Mjölk bränner ofta vid i kanterna på kastrullen vilket kräver att diskmaskinens vattenstrålar träffar från många olika vinklar.

4. Potatismos

De mycket fina partiklarna från potatismoset fastnar och lämnar ett tunt lager som torkar snabbt. Så snabbt att det kan sitta fast redan vid servering. Tips – ta som vana att vända upp och ner på den tomma kastrullen, så att eventuell värme bildar kondens vilket hindrar att resterna torkar.

5. Gratänger

Gratänger innehåller ofta ost eller ingredienser som är rika på stärkelse, till exempel bränns lasagneformens hörn lätt vid och torkar in. Det gör att diskningen i de svåra hörnen kräver vattenstrålar i rörelse för att slå bort resterna. Normala diskmaskiner med statiska strålar lyckas inte med denna uppgift.

6. Ägg

Äggets koagulerande effekt gör att det fastnar och torkar in väldigt lätt på tallrikar och bestick. Värst är råa ägg följt av löskokta eller löst stekta ägg. Fläckar från ägg är ofta inte så stora men måste tas bort direkt för ett lyckat resultat.

7. Torkad sås

Alla typer av såser, särskilt de som är redda med stärkelse skapar ett tunt lager av små partiklar när de torkar. Torkad sås liknar bränd mjölk och kräver då att vattenstrålarna är flexibla och träffar flera gånger.

8. Spenat

När tunn bladspenat, särskilt finhackad sådan, torkar in på tallriken blir de extra tunna bitarna som fastklistrade. För att få bort dessa krävs det att vattenstrålarna flera gånger och från olika vinklar.

9. Pasta

Pasta med pastasås är precis som ris med sås. Det blir ett tunt lager av stärkelse som gärna torkar in snabbt. Då pastasåser ofta innehåller fett är det inte fullt så svårt att får bort som exempelvis ris.

10. Grillade ingredienser

Grillade ingredienser bränns ofta i kanterna. Det lämnar spår på grillverktygen och stekpannorna, ofta på svåråtkomliga ställen. Än en gång är utmaningen för diskmaskinens vattenstrålar att nå de minsta områdena i hörnen.


RealLife

Electrolux produkter designas och utvecklas alltid utifrån konsumenternas behov. Framtill nu har diskmaskiner utvecklats baserade på att alla borddukningar sett likadana ut sedan 70-talet och att alla fyller diskmaskinen på exakt samma sätt. Den uppsjö av olika tallrikar, kastruller, bestick och glas som finns i det moderna köket är inte standardiserad och därför behövs en diskmaskin som är anpassad till vardagen och inte tvärtom.

Tack vare den insikten har Electrolux utvecklat den nya generationen diskmaskiner: RealLife. Hela sju månader las ner bara på att studera vattendistributionen för att se till att det alltid ska bli rent oavsett hur användaren fyller diskmaskinen. Det resulterade i en satellitsprayarm, en innovativ teknologi som resulterade i optimal rengöring oavsett hur användaren fyller diskmaskinen.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke