Electrolux Newsroom Sweden

Sverige tog silver i kock-VM

Bilder

Tommy Myllymäki

Den internationellt prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or hölls den 25-26 januari i Lyon. Tommy Myllymäki, vinnare av Årets Kock 2007, tävlade för Sverige och tog hem silvermedaljen.

Danmark vann och Norge knep bronsmedaljen – den skandinaviska succén var alltså ett faktum. Påhejad av en stark svensk supporterskara, med bland andra Prins Carl Philip, Sveriges handelsminister samt vår landsbygdsminister, lyckades Tommy Myllymäki övertyga juryn. Sverige har återigen bevisat att landet hör till de bästa när det gäller professionell matlagning.

Electrolux har ett nära samarbete med Tommy Myllymäki, som under ett års tid sett till att förbereda sig inför tävlingen. Andraplatsen är Sveriges fjärde i tävlingens historia och det var stolta svenska deltagare som intog scenen för att mottaga priset.

”Jag är jättenöjd med tävlingen och vad vi presterat. Dagarna i Lyon blir ett minne för livet”, sa Tommy Myllymäki.

Bocuse d’Or
Bocuse d’Or är en av världens mest prestigefyllda matlagningstävlingar och den kallas ofta VM för kockar. Tävlingen initierades 1987 av den erkända franske stjärnkocken Paul Bocuse. Sverige har flertalet gånger nått topplaceringar, men bara vunnit en gång genom Mathias Dahlgren, 1997.

”Det här visar Sveriges gastronomiska slagkraft. Vi är så stolta över Tommys prestation och kan bara gratulera till en enastående insats. Han har varit fokuserad på tävlingen den sista tiden och lyckades plocka fram det bästa till finalen”, säger Ingela Stenson, Generalsekreterare i Gastronomi Sverige.

Electrolux samarbetar även med den danske guldmedaljören, Rasmus Kofoed.

Totalt kämpade 24 kockar från lika många länder för att, under fem timmar, tillaga en fisk- respektive kötträtt och därefter presentera dem för juryn. Nya regler, för i år, föreskrev att samtliga råvaror skulle kunna identifieras genom sitt utseende och/eller smak. Tommy Myllymäkis kreativa arbete och praktfulla presentation väckte stor uppmärksamhet bland publiken och juryn.

Källa http://gastronomisverige.se/

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke