Electrolux Newsroom Sweden

Electrolux Design Lab 2011 -25 semifinalister klara

Bilder

BreezEcowash Dinner SetEMS CookerGullHeat GrenadeHoneycombMobile Induction Heat PlateMobile Kitchen Kit

De 25 semifinalisterna i Electrolux Design Lab har visat prov på spännande och intelligenta mobila lösningar för hushållsapparater. Bland uppfinningarna finner vi världens minsta mikrovågsugn, kompakta tvätt- och rengöringslösningar och en studsande mixer, alla gjorda av existerande teknologi.

För 9:e året i rad har Electrolux prestigefyllda designtävling Electrolux Design Lab utsett de 25 bästa koncepten skapade av morgondagens industridesigners. Årets tema ”intelligent rörlighet” har tolkats av studenter från hela världen. Totalt skickades 1 300 bidrag in och av dessa är de 25 mest nyskapande koncepten från 14 olika länder nu utvalda. Australien, Nya Zeeland och Polen har vardera tre bidrag med i tävlingen och Canada, Tjeckien, Frankrike, Sydkorea och USA är representerade med två tävlande per land.

Finalen går av stapeln i London

Den 14 juli presenterar Electrolux de 8 finalister som får visa upp sina designkoncept för en jury bestående av erfarna designers i London i september. Juryn kommer att bedöma bidragen efter uppfinningsförmåga, intuition och konsumentinsikt när det utser vinnarna. Förstapris är en betald sex månader lång praktik hos Electrolux Global Design Center och 5 000 euro. Andrapris är 3 000 euro och tredjepris 2 000 euro.

”Årets upplaga av Electrolux Design Lab har, trots att det varit en av de svåraste teman sen tävlingen började för 9 år sedan, fått in en hel del begåvade och smarta bidrag. Gratulationer till dom som tagit sig ända till top 25 för deras idéer, kombinationen av lateralt tänkande och kreativitet är inspirerande. I detta skede i tävlingen presenterar vi de 25 bidrag som visar några av de mest intressanta lösningarna för framtida sätt att leva och tagit tanken om intelligent mobilitet till en ny nivå.” Säger Henrik Otto SVP Global Design, Electrolux.

De 25 semifinalisterna listas nedan (utan rangordning):

1: Breez Portabel Dish Dryer

Land: Canada
Designer: Andrew Parsons
Skola: Humber College

Breez är en portabel och lättförvarad disktorkare som hjälper dig att snabbt torka de föremål du behöver handdiska. Du slipper bakterier som kan uppstå när man använder samma trasa för att torka all disk. En digital pulsmotor koncentrerar luften till en tunn strimma som torkar tallriken när den förs genom apparaten. Luften rör sig 644 km/h och gör att t ex en tallrik blir helt torr och direkt kan sättas in i skåpen.

2: EcoWash Dinner Set

Land: Nya Zeeland
Designer: David Stockton
Skola: Massey University School of Design

EcoWash är den idealiska diskmaskinen när du är på landet, på båttur, campar eller andra platser där det inte finns elektricitet. Efter du ätit placerar du tallrikar och bestick i den lilla runda diskmaskinen och adderar diskmedel och vatten. Sen är det bara att stänga luckan och röra runt handtaget som finns på sidan. Interiören roterar och diskar innehållet effektivt och snabbt. Efter användningen öppnar man den lilla luckan och släpper ut vattnet. Om du vill torka tallrikarna är det bara att rotera handtaget några varv till efter att du släppt ut vattnet för då hjälper centrifugalkraften till att torka innehållet. Den är ekovänlig, praktisk och lätt att bära med sig.

3: EMS Cooker

Land: Tjeckien
Designteam: Simona Hruskova
Skola: Academy of Arts, Architecture and Design i Prag

EMS Cooker är designad som ett band och använder kinetisk rörelseenergi för att värma och laga mat. Placera bandet på armen eller vristen så förvandlas din kropps egen energi till värme. Bandet kan rullas ut och användas som en värmeplatta eller viras runt saker du vill ska hålla värmen som t ex en kaffemugg. Det är ett smart sätt att använda sin egen energi och sporrar samtidigt till att man ska röra på sig lite extra.

4: GULL Air Purifyer

Land: Polen
Designer: Tomasz Siemek
Skola: GWSP – Gliwicka Wyzsza Szkola Przedsiebiorczosci

GULL är inspirerad av fåglar och vingar i sin design. Denna högflygande uppfinning är en effektiv luftrenare. Den tar bort oönskade dofter och  miljöfarliga ämnen i din omgivning. GULL använder citronolja för att ta bort ända upp till 99,96% av miljöfarliga ämnen och bakterier och sprider samtidigt  en härlig mild doft. Den kan hängas upp  i taket eller placeras stående var du vill. Den är relativt liten och drivs av kinetisk rörelseenergi som kommer från att du snurrar den eller genom att den ”fladdrar” med sina egna vingar.

5: Heat Grenade

Land: Nya Zeeland
Designer: Sam Evans
Skola: Massey University

Heat Grenade är en väldesignad portabel matlagningsapparat skapad för användning i nödlägen och drivs av papperstunna batterier. Dessa batterier laddas om med hjälp av vattnet som absorberas från luften. När den är stängd och inte används har den formen av ett ovalt aluminiumägg, men när man öppnar den via en knapp i toppen fälls den ut likt en blomma. Den förvandlas till en induktionshäll med en yta av svart glas och en kontrollpanel kommer ut underifrån. Detta är det mest stilfulla nödkit du kan hitta!

6: Honeycomb Modular Induction Tiles

Land: Australien
Designer: Alfred Ching
Skola: University of New South Wales

Honeycomb har en design som består  av moduler. Det är ett induktionsbaserat matlagningssystem idealiskt för kompaktboende likväl som för storfamiljer i hus med mer utrymme. De sexkantiga modulerna kan kopplas ihop med varandra i olika varianter. Bygg ihop dem och skapa en matlagningsplats var du vill. En fjärrkontroll kontrollerar modulerna trådlöst via Bluetooth. Ytan på varje modul är behandlad med högblankt vitt för att passa in i alla hem. De kan staplas på varandra och är därför lätta att förvara när de inte används.

7: Intelligent Mobility Scale Bag

Land: Tjeckien
Designer: Karel Vránek
Skola: Academy of Arts, Architecture and Design i Prag

Denna väska är designad för de som är ute på språng mycket och kan omvandlas till flera olika storlekar för behändig matförvaring. När solen skiner reagerar skalen på väskans utsidan och transformerar solenergi för att kyla insidan. Idealiskt för att förvara och hålla maten kall. Väskan kan vikas till mindre storlekar och göras om till större storlekar så det finns mer plats när du storhandlar.

8: Mixer 2050 – The Marble

Land: Brasilien
Designer: Eduardo Murara Nauiack
Skola: Pontifícia Universidade Católica do Paraná – PUCPR

De ser ut som släta golfbollar men är i själva verket en mixer. Ta de ingredienser du vill mixa och placera i en skål, sätt sedan ner en eller flera av bollarna, de kommer att studsa runt och mixa åt dig. Skaka bollen för att ange hur lång tid den ska studsa. Skakar du den hårt adderas en minut till mixtiden och skakar du den försiktigt adderas 15 sekunder. Rotorbladen är gjorda av nanoteknologiskt gummi som gör dem flexibla när de inte används men hårda som stål när är i bruk. Detta gör dem säkra, lätta att rengöra och effektiva. Många tillsammans i en skål blir en snygg designdetalj i köket.

9: Mobile Induction Heat Plate

Land: Finland
Designer: Tommi Moilanen,
Skola: Aalto University School of Art and Design

Den här smarta induktionskokplattan är en bra kompaktlösning för de som ofta är på språng. Placera kokplattan var du vill tillsammans med din smartphone som barnsäker fjärrkontroll. Smartphone-appen är designad att användas med intelligenta matförpackningar där NFC-etiketter ger instruktioner om tillagningen. Appen har också ett minne som intuitivt kommer ihåg allt du tillagat. Induktionsplattan har en svart blank och vit design med ett trähandtag som gör den lätt att bära och stoppa undan och kan hängas upp när batteriet laddas. Denna kokplatta är het på alla plan!

10: Mobile Kitchen Kit

Land: USA
Designer: Elizabeth Reuter
Skola: Purdue University

Det här mobila kökskitet är designat att innehålla allt du behöver för att kunna laga mat och tar nästan inte upp någon plats. Översta locket blir en skärbräda och inne i kitet (vars insida kan fungera som en flyttbar diskho) är en liten flexibel induktionsplatta, filter, stekspade, träslev, skärkniv, filékniv, stekpanna och gryta. Praktiskt taget allt du kan tänkas behöva för att laga mat är samlat i ett kit som lätt kan tas med och förvaras i små utrymmen.

11: Mohe

Land: Polen
Designer: Krzysztof Luchowiec
Skola: Akademia Sztuk Pieknych w Krakowie

Mohe är en vakuumförslutningsapparat, matbehållare och matvärmare – allt i ett. Placera mat i en av de speciella påsarna gjorda av återvunnet material och vakuumförpacka sedan med Mohe. När du sedan öppnar förpackningen kommer Mohe att värma dess innehåll. Påsarna har en isolering gjord av en speciell värmeskyddande gel och en utsida av papper. Uppfinningen drivs av induktiva uppladdningsbara batterier och känner om påsen är stängd eller öppen och agerar genom att antingen vakuumförpacka eller värma innehållet med bara en lätt vidröring.

12: Mywash

Land: Australien
Designteam: Saba Zare
Skola: University of New South Wales

Mywash är en kommunal tvättmaskin designad att användas med personliga tvättkorgar som också blir själva trumman i maskinen. Sortera tvätten i korgarna och kontrollera sedan processen med hjälp av en smartphone via 3G när helst du vill. Appen låter dig bestämma när du vill tvätta dina kläder, vilket tvättprogram du vill använda inklusive önskade tillval.

13: Onda Portable Microwave

Land: USA
Designer: Matthew Schwartz
Skola: California State University Long Beach

Onda mikrovågsugn är portabel och en smart twist på en hushållspparat som introducerades i hemmen redan 1955. Precis som vid det traditionella användandet av dessa ugnar placeras även här förlagad mat i förpackningar som sedan värms upp av mikrovågor. Onda är en handhållen apparat som glids på förpackningen och aluminiuminteriören skapar en kretskoppling när förpackningen bryts. Drivs av pappersbatterier och är smart, enkel, portabel och ekovänlig. Onda kommer i en mängd olika färger.

14: Ozel Kinetic Blender

Land: Malaysia
Designteam: Uzair B. Abdul Rashid
Skola: Universiti Teknologi MARA

Ozel är en ekovänlig och energisparande mixer som kombinerar funktionaliteten från en traditionell mixer med smart teknologi. De kinetiska batterierna i handtaget ersätter den traditionella elsladden. Att återladda batterierna är lätt och görs genom att skaka i handtaget. På insidan har de traditionella roterande mixerbladen ersatts med nylonlina som snurrar snabbt och hackar, mixar och blandar.

15: Ping Pong

Land: Frankrike
Designteam: Arthur Kenzo
Skola: École de Design Nantes Atlantique (Shanghai)

Ping Pong är en trådlös matlagningsassistent som gör att du kan optimera din tid medan maten värms. Sensorer (pings) fästs vid köksredskapen som används. Om du t ex lagar en soppa kan du placera Ping-sändaren på grytans kant och ta med dig Pong-mottagaren till ett annat rum där du kan göra vad du vill i lugn och ro. Ping-sändaren skickar information på matlagningens status till Pong-mottagaren som håller dig informerad om hur det går. Designen är inspirerad av en vas fylld av blommor och gör att den till ett vackert inslag i köket och får människor att le.

16: Portable Washing Machine

Land: Slovakien
Designer: Adrian Mankovecky
Skola: Academy of Fine Arts and Design Bratislava

En efterlängtad uppfinning av alla frekventa resenärer, oavsett om du är en  backpacker eller affärsresenär, är denna portabla tvättmaskin ett under. Den har fyra förinstallerade tvättprogram som gör användandet snabbt och enkelt. Dra isär de två komponenterna och placera på vardera sida om plagget där fläcken eller doften du vill få bort sitter och välj ett passande tvättprogram. Maskinen gör jobbet med hjälp av negativa joner och ånga. Den drivs av kristallbaserade högenergibatterier som konverterar socker till energi och du kan använda den varsomhelst i hela världen.

17: Ribbon

Land: Australien
Designer: Enzo Kocak
Skola: Monash University

Ribbon är en allt-i-ett kokplatta, uppvärmningsanordning och kylare för portabelt bruk. Dess unika form och flexibilitet gör att den går att vira runt ett kärl som innehåller mat eller dryck som du vill värma eller kyla ner. Den svarta sidan ger värme och den vita sidan kyler. Du kan rulla ihop den, vika ihop den och t o m pussla ihop flera och använda som en kokplatta. Kontrollen är placerad på sidan och är lätt att använda. Det termoelektriska uppladdningsbara cellbatteriet kan vända laddningsprocessen – när den inte används konverterar cellerna överskottsvärmen tillbaka till elektricitet.

18: Ringoo

Land: Polen
Designteam: Jacek Chrzanowski
Skola: Academy of Fine Art im.W.Strzeminskiego in Lódz

Ringoo är en liten circulär mikrovågsvärmare för varma drycker som kommer att minska mängden vatten vi använder och leda till en mer ekovänlig livsstil. Vatten (och i stort sett all vätska) som hälls genom ringen värms upp. På så vis slipper vi slösa bort energin som kommer från att vi värmer mer vatten än vi behöver för t ex en kopp te. Ringoo värmer vattnet till önskad temperatur och du kan lugnt luta dig tillbaka och njuta av din kopp te och det faktum att du bidragit till att bevara planeten.

19: Robo TAP Cleaner

Land: South Korea
Designer: Gyu Ha Choi
Skola: Handong Global University

Robo TAP är en smart evolution av robotdammsugaren som används för att städa ett specifikt utrymme. Ett IPS-system i linje med en enkel fjärrkontroll gör att den automatiska städningen kan avbrytas och användaren kan ta kontrollen genom en liten fjärrkontroll som fästs vid en sko eller toffel. Två stampningar på en smutsig fläck dirigerar Robo TAP till området. Ytterligare två stampningar cancellerar det och tre stampningar gör att den återgår till det automatiska läget. Det är lika roligt att styra den som att steppa, men mycket enklare. Du kan låtas att du är Fred Astaire samtidigt som du obesvärat städar huset.

20: Salvé Bagel Toaster

Land: Kanada
Designer: Kent Madden
Skola: Carleton University

Den nya portabla bagelrostaren är speciellt gjord för de som inte riktigt har tid för frukost på mornarna. Placera en bagel i rostaren så börjar den automatiskt att rotera. När du tycker att den rostat färdigt är det bara att plocka ur bageln och avnjuta den. Bagelrostaren är energieffektiv och drivs av ett kristallbaserat högenergibatteri som konverterar socker till energi men kan också laddas via en keramisk docka på en induktionshäll. Nu finns det inga ursäkter att missa dagens viktigaste måltid!

21: Smoobo Blender

Land: Nya Zeeland
Designer: Roseanne de Bruin
Skola: Massey University

Smoobo-mixern är ett roligt och miljövänlig sätt att göra smoothies. Sätt alla dina favoritingredienser i gummibollen, stäng till ordentligt och börja studsa den. Studsandet aktiverar de kinetiska batterierna som i sin tur gör att rotorbladen snurrar och ger en perfekt mixad smoothie. Smoobo är täckt av gummikulor och den ojämna ytan gör studsandet ännu roligare eftersom du inte vet åt vilket håll den kommer åka.

22: Sous-vide Cell cooker

Land: Ungern
Designer: Adam Miklosi
Skola: University of West Hungary – Institute of Applied Arts

Sous-vide Cellcooker är inspirerad av “slow food-matlagningen” som blivit en trend i det professionella köket. Sous-vide lagar delikat och hälsosam mat på förbestämda tider och kommer komplett med en personlig internet- och smartphone mjukvara som hjälper dig att planera din veckomeny i förväg så det blir enkelt att handla ingredienserna. Dessa paketeras och förseglas i lufttäta påsar och hålls i ett vattenbad (72 timmar är inte en ovanlig tillagningstid) på en exakt temperatur av 60°C, som är mycket lägre vid vanlig matlagning. Tanken är att behålla ingrediensernas integritet och uppnå en väldigt kontrollerad matlagning.

23: Take-away Steward

Land: Kina
Designer: Qin Haitao Qin
Skola: Liaoning University of Technology

The Steward är ett matlevereranssystem med en postlåda designat för att hålla take-away mat fräsch. Du kan ha den vid t ex ditt hem eller jobb och den kommer att bevara maten tills du är på plats för att ta reda på den. Men hjälp av ett integrerat elektroniskt system kan du förbeställa din mat och ge ett lösenord till budet som ska leverera den. När den personen använder lösenordet kan han/hon lämna maten i din postlåda. Steward kommer intuitivt att hålla maten vid dess optimala temperatur. Postlådan har ett ytskikt av solpaneler som ger den all nödvändig drivkraft.

24: Wave

Land: Sydkorea
Designer: Kim Min Seok
Skola: Seoul National University of Technology & Science

The Wave är en tvättassistent som hjälper dig att identifiera hur svår en fläck är att få bort och kan förtvätta och kommunicerar med din tvättmaskin för att få det bästa resultatet med minimalt användande av vatten och tvättmedel. Nedsmutsningssensorn avgör vad som behövs göras, sedan använder the Wave ultraljud och vatten på fläckarna och sist varmluft för att torka. När man placerar the Wave i dockan för laddning kan den också kommunicera med din tvättmaskin så den går att fjärrstyra.

25: WarmNCool

Land: Frankrike
Designer: François Hurtaud
Skola: École de Design de Nantes

WarmNCool är designad för att förvara och värma mat. Den är indelad i två delar, en botten och en topp. Bottenbehållaren fungerar som en frys och håller resterna från middagen kallt och lufttätt. Toppbehållaren förvarar värmen som genereras från termoreaktionen från kylsystemet. När du sedan vill äta resterna byter behållarna plats och de termoelektriska batterierna agerar som en mikrougn som värmer upp maten. WarmNCool kommer i flera olika färger och har en storlek som gör den lätt att transportera mellan hemmet och jobbet eller vart du vill.

För bilder: http://www.flickr.com/photos/electrolux-design-lab/

För mer information vänligen kontakta: Johanna Hallander tfn.

08-738 76 52, 0733–55 06 61 e-mail: johanna.hallander@electrolux.se

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke