Electrolux Newsroom Sweden

Grönsaker växer mest – hemodlat är nästa kulinariska trend

Bilder

50 Bestvinkylvinkyl1

Grönsaker kommer att bli nästa stora trend i matvärlden. Stjärnkocken René Redzepi, från världens bästa restaurang Noma, är en av de mest nyskapande kreatörerna som låter den dagliga skörden sätta menyn.

Electrolux har tillsammans med World’s 50 Best Restaurants Academy tagit pulsen på de senaste trenderna i den kulinariska världen och delar med oss av vad som händer bakom kulisserna i världens främsta kök.

Trendigt med grönt
Electrolux träffade René Redzepi i samband med att hans restaurang Noma för andra året i rad blivit utnämnd till världens bästa restaurang. Han konstaterade att grönsaker är den ingrediens som växer mest på menyerna för tillfället. Kött har länge varit i fokus, men den trenden håller nu på att brytas.

– Jag tror att vi är på väg in i en period när människor kommer äta mycket mer grönsaker, återupptäcka alla växter och inse att de inte behöver animaliskt protein för att känna sig mätta och belåtna  säger René Redzepi.

50-best-1

Närodlat vs ekologiskt
Populariteten mellan närodlade och ekologiska ingredienser har länge pendlat fram och tillbaka. Under senare tid har efterfrågan på närodlat ökat stadigast. Detta trots att det inte nödvändigtvis är bättre varken för miljön eller för de som
producerar dem. Bland de som deltagit i vår undersökning svarade 55% att lokala ingredienser kommer bli den stora trenden under kommande år, 25% trodde samma sak omorganiska odlade råvaror. Bland konsumenter syns en trend med fair trade-produkter som i takt med den växande efterfrågan blivit mer tillgängligt i vanliga matvaruaffärer.

Samma sak syns inte i restaurangvärlden som fokuserar på annat och endast 2,6 % tror att fair trade-produkter kommer bli en trend under de närmsta två åren.

50-best-3

Rätter av Sanghoon för Electrolux restaurangkoncept The Cube by Electrolux.

Lokalt odlade grönsaker viktiga för matupplevelsen
Sanghoon Degeimbre, Michelinbelönad stjärnkock, använder grönsaker som huvudingrediens i många av sina rätter. Han odlar sina egna grönsaker i en lokal trädgård som hans team sköter om. Den dagliga skörden får avgöra vilka
rätter som serveras.

Skafferiet kommer tillbaka
Det finns olika sätt att förvara frukt och grönt på. Det viktigaste är att ha en bra kyl med jämn temperatur och hög luftfuktighet för de färska råvarorna. Med Electrolux senaste kylteknologi MultiFlow ökar hållbarheten av dina känsligaste råvaror som t ex bär och sallad upp till en hel vecka. Ett annat sätt är att förvara frukt och grönt på är att safta, sylta och att lägga in i lag. En gammal metod som nu är tillbaka. Charmiga burkar och flaskor tillkommer bland köksförvaringen och varför inte låta vinkylen bli det nya skafferiet.

Vinkylen från Electrolux håller jämn temperatur på 6-11° i övre delen och 12-18° i den nedre vilket passar färska såväl som konserverade frukt och grönsaker utmärkt. Skåpet har också en luftfuktare som minimerar risken för uttorkning.
ERW33901X har ett rekommenderat cirkapris på 22.495 kr

Om Electrolux
Electrolux är den enda tillverkaren av hushållsapparater som kan erbjuda hela kökslösningar för både det professionella köket och hemmaköket. Vår betoning är på innovationer som är utformade med eftertanke utifrån omfattande insikter i kundens behov, för att tillmötesgå de verkliga behoven hos kunder och proffs.
Vi har också en unik möjlighet att att dela med oss av det som händer bakom kulisserna i världens mest kreativa kök. Electrolux är stolt sponsor och samarbetspartner till World’s 50 Best Restaurants Academy (de som utser vilka
som hamnar på prestigefyllda World’s 50 Best Restaurants-lista).

För mer information om the World’s 50 Best Restaurants, se här.

För mer information om the Cube by Electrolux, se här.

För bilder och ytterligare information vänligen kontakta: Johanna Hallander tfn. 08-738 76 52, 0733–55 06 61 e-mail: johanna.hallander@electrolux.se

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke