Electrolux Newsroom Sweden

Electrolux kampanj Vac from the Sea prisbelönas av FN

Bilder

Electrolux Green Range

Electrolux har tilldelats pris av Förenta Nationerna för kampanjen Vac from the Sea. Priset delades ut av den internationella PR-organisationen IPRA under en ceremoni 21 oktober i Istanbul, Turkiet. Vac from the Sea fick även förstapriset i Corporate communication-kategorin och Efes Group Special Award.

 IPRA (International Public Relations Association) samarbetar med FN för att uppmärksamma PR-kampanjer som har ett socialt åtagande. Varje år utser FN ett tävlingsbidrag ur IPRA Golden Award som berör de rådande ämnen som FN arbetar med. Detta års pris tilldelades Electrolux kampanj Vac from the Sea, som är ett projekt som har som mål att öka medvetenheten om behovet av tillgången på återvunnen plast. Projektet har sedan lanseringen i juni 2010 tilldelats flera prestigefyllda priser.

– ”Det är en stor ära att motta detta erkännande från FN. Men det mest tillfredställande är att Vac from the Sea har lyckats öka medvetenheten om bristen på återvunnen plast, vikten av att återvinna och att göra medvetna köp. Inget av detta hade kunnat genomföras om inte engagemanget funnits från miljöorganisationerna och volontärerna vi samarbetat med. Detta erkännande är även deras”, säger Julia Emmerich, Communications Manager Europe, Electrolux PR Studio.

Om Vac from the Sea

Electrolux vision är att producera dammsugare som är gjorda av 100 % återvunnet material. Men dagens utbud av högkvalitativ plast på land är begränsat. Samtidigt som finns det gigantiska plastöar i våra hav. När Electroloux lanserade den nya dammsugarserien, Green Range gjorda av 70 % återvunnen plast uppmärksammades denna problematik.

– ”Vi tror att ett företags värderingar måste bevisas med agerande. Produktutveckling, hållbarhetsarbete och kommunikation måste vara integrerade. Vac from the Sea är ett långsiktigt projekt som förklarar den större strategiska bakgrunden till vårt arbete med att öka användningen av återvunnen plast. Projektet ger oss en plattform för att öka medvetenheten om det begränsade utbudet av återvunnen plast och om hur plastföroreningarna förstör våra hav”, säger Cecilia Nord, VP Environmental and Sustainability Affairs på Electrolux.

Projektet implementerades globalt och drevs direkt från Sverige. Insamlingen av plast skedde på flera platser runt om i världen, Hawaii (USA), Phi Phi Islands (Thailand), St Cyr-sur-Mer (Frankrike) och Sotenäs (Sverige). Kampanjen uppmanade organisationer och volontärer att samla in plast från havet. Från de olika insamlingsplatserna skapades symboliska dammsugare med den plast som samlats in från det specifika platserna. Electrolux arbetade intergrerat med miljörganisationer för att realisera projektet. Alla delar av Electrolux var inblandade, från CEO till design, Reserch and Development till sälj.

– “Relationen vi byggt upp med miljöorganisationerna har gett oss värdefull kunskap om plast och om hur plasten påverkar det marina livet och naturen. Vet du att varje år produceras 260 miljoner ton plast men endast 5 % återvinns? Eller att största delen av den plast som finns i Stilla havet är vit och blå är för att fisk äter rödaktig plast i tron om att det är mat? Med Vac from the Sea kan vi öka medvetenheten om att vi måste ta bättre hand om den plast som redan existerar”, säger Niklas Melin, Product Marketing Manager Small Appliances på Electrolux.

Arbetet fortsätter

Vac from the Sea fortsätter att uppmärksammas och öka medvetenheten. Konceptdammsugarna turnerar runt om i världen och Vac from the Seas blogg följs av tusentals människor. För närvarande sker en donationskampanj på Facebook – för varje ”like” på Electrolux-sidan går 1 euro till miljöorganisationerna Algalita och 5 Gyres.

Om FN-priset         

IPRA är en organisation bestående av internationell PR-expertis. IPRA’s Golden Awards består av 25 kategorier och två specialpriser av vilket FN-priset är ett. FN samarbetar med IPRA för att uppmärksamma PR-kampanjer som har ett socialt åtagande.

Läs mer om Vac from the Sea här.

Ladda ner högupplösta bilder här.

För mer information, vänligen kontakta Electrolux press hotline +46 8 657 65 07.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke