Electrolux Newsroom Sweden

Sveriges kocklandslag bäst i Norden

Bilder

Vinnare av Electrolux Nordic Friendly Challenge

Electrolux nordiska vänskapslandskamp på Gastro Nord avgjordes i en spännande kamp mellan de finska, norska och svenska kocklandslagen. Det svenska laget vann domarnas hjärtan och därmed titeln vinnare av Nordic Friendly Challenge 2012.

Fyra kockar och lagledare från respektive landslag tävlade under torsdagseftermiddagen om titeln i Electrolux Kocklandskamp. Den internationella, meriterade juryn hade med representanter från hela norden och bestod av Gert Klötzke, Robert Oppeneder, Malin Söderström, Jörn Lie, Pekka Terävä, Karl Viggó Vigfússon, Jarmo Huuhtanen och Kristin Kristinsson. Juryn  bedömde lagens prestationer och rätter utifrån WACS (Worlds Association of Chefs Society) nya regelverk, samma regler som för Culinary Olympics. 

Juryns motivering

”Tävlingen visar på utomordentlig nordisk kvalitet och jämnhet där vinnarna i det svenska laget fick 83 poäng av 100 möjliga och trean fick 79 poäng. Det svenska laget segrar på jämnhet i alla fyra bedömningskategorier. Detta i kombination med bra färg, form och höga nordiska smaker. Utslagsgivande var lagets fantastiska teamwork i köket.”

 Handelsminister och nordisk samordningsminister Ewa Björling delade ut förstapriset till ett mycket nöjt kocklandslag:

–          Även om det är en vänskapstävling, så är en tävling en tävling, säger Krister Dahl, lagledare för Svenska Kocklandslaget. I och med vinsten idag stärker vi vi-känslan som ju är det svenska lagets signum. Det var en väldigt jämn tävling och det vi vann på var vår team spirit. Det är extra roligt eftersom det är något vi jobbar väldigt hårt på, avslutar Krister Dahl.

Vinnarmenyn:

Förrätt

Spiseldad oxfilé med smörkokt sparris, äggkräm och tryffelvinägrett

Varmrätt

Brynt gös och pilgrimsmussla med ramslök och toppmurklor, picklad rotselleri och smörsås med färskpotatis och forellrom

Dessert

Chokladpastej med hallontapioka, färska bär och rabarberkräm

 

OS-Laget 2012 består av: Krister Dahl, lagledare, Fredrik Björlin, kock och lagkapten, Jesper Bogren, kock, Fredrik Hedlund, kock, Klas Lindberg, kock, Tom Sjöstedt, kock, Viktor Westerlind, kock, Patrik Fredriksson, konditor, Mattias Ljungberg, konditor, Daniel Roos, konditor, Johan Sandelin, konditor.

 

nfc

 

För mer information vänligen kontakta:

Marcus Örnmark, Electrolux Professional på marcus.ornmark@electrolux.se, tlf: 070-3438312

Evert Bränd, Svenska Kocklandslaget på evert.brand@kocklandslaget.se, tlf: 0708-384865

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke