Electrolux Newsroom Sweden

Vi presenterar de 30 semifinalisterna i Electrolux Design Lab 2012

Photos

Vad har en tvättmaskin som används som en rockring och en smart tallrik som förvandlar ljud till smak gemensamt? Två saker: de är båda semifinalister i Electrolux Design Lab 2012 och de syftar båda till att engagera våra sinnen på nya, intressanta sätt. 

Från fem kontinenter har 30 semifinalister valts ut för att tävla om en plats i finalen av Electrolux Design Lab 2012. Över 20 länder är representerade och från dessa kommer 10 designers att väljas ut för att tävla i finalen i Milano den 25 oktober 2012. 

Final i Milano i oktober
Tio finalister kommer att bjudas in till finaleventet i Milano den 25 oktober 2012 där de får presentera sina individuella koncept för en jury bestående av designexperter, som kommer att bedöma bidragen utifrån kriterierna intuitiv design, innovation, estetiska kvaliteter och konsumentinsikt. Förstapriset är en betald sex månader lång praktik hos Electrolux Global Design Center och 5000 euro. Andrapriset är 3000 euro och tredjepriset 2000 euro.

I år firar Electrolux Design Lab 10 år och semifinalisterna har utmanats att hämta inspiration från alla delar av den professionella upplevelsen (kockar, arkitekter, inredningsarkitekter, hotellkoncept etc) för att skapa framtidens hushållsmaskiner. Här presenterar vi de 30 semifinalisterna vars koncept bäst reflekterar Electrolux designfilosofi samtidigt som de skapar en ny typ av hemprodukter som stimulerar och engagerar våra sinnen. 

Om Electrolux Design Lab
Electrolux Design Lab är en årlig global designtävling som bjuder in studenter och nyutexaminerade studenter inom industridesign att tävla om en betald sex månader lång praktik hos Electrolux Global Design Center samt vinstpengar genom att skicka in idéer som utvecklar sinnesupplevelsen av hushållsprodukter.

Briefen för Electrolux Design Lab 2012 är designupplevelsen, och deltagarna utmanas att hämta inspiration från alla delar av den professionella upplevelsen (kockar, arkitekter, inredningsarkitekter, hotellkoncept etc) för att skapa framtidens hushållsmaskiner.

De 30 semifinalisterna ser du nedan:

1. Aeroball

Land: Polen
Designer: Jan Ankiersztajn

Skola: Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu 

Aeroball

Aeroball är ett revolutionerande verktyg som förbättrar luften i våra hem. Genom små bubblor som flyter och svävar, renar och filtrerar Aeroball luften medan den svävar omkring. Aeroball finns även med olika dofter, för tillfällen då inte enbart filtrering räcker till. Designen är inspirerad från naturen och den lysande ytan absorberar ljus under dagen och strålar ut det under natten, som en delikat eldfluga som ständigt förbättrar den luft vi andas. Eftersom luften i våra hem är viktig, verkar Aeroball för att rena, fräscha upp och förfina den för att göra hela hemmet lite vackrare. 

 

2. Cruet Salt & Pepper

Land: Storbritannien
Designer: Harry Hale

Skola: Nottingham Trent University 

The Cruet Salt & Pepper

The Cruet är ett salt- och pepparkar med en twist. The Cruet höjer inte bara smaken på maten utan ökar även den sociala interaktionen mellan gästerna vid middagsbordet. Genom din smartphone kan du välja den musik du vill att The Cruet ska spela under middagen för att höja sinnesupplevelsen av hela måltiden. Dessutom kan du rulla de runda karen till en vän på andra sidan bordet för att hålla middagsbjudningen livlig och rolig. The Cruet Salt & Pepper är ett nytt, roligt sätt att se, lyssna till och dela sättet vi upplever mat på.

 

3. Be There

Land: Lettland
Designer: Mikus Vanags

Skola: Art Academy of Latvia 

Be There

Vad skulle hända om du kunde äta traditionell Nepalesisk mat mitt bland Himalayas berg eller avnjuta färsk pasta längs Roms gator? Kanske skulle du vilja att en professionell kock visade hur man kan laga vilken rätt som helst närhelst du vill? Be There tar dessa upplevelser rakt in i ditt kök. Be There är en virtuell restaurang som låter dig välja dina favoritplatser världen runt med lokala rätter och passande atmosfär. Du kan också titta på instruktionsvideor över hur man lagar måltider som du kan njuta av med familj och vänner. Be There kan ta dig vart som helst utan att du behöver lämna hemmets bekvämlighet. 

 

4. Easystir

Land: Norge
Designer: Lisa Frodadottir Låstad

Skola: Norwegian University of Science and Technology 

Easystir

Easystir blandar åt dig så att du har händerna fria och kan utnyttja dem så mycket som möjligt till annat. Genom  magneter som reagerar tillsammans med din induktionshäll kommer Easystir hjälpa dig att spara tid och pengar eftersom du aldrig behöver ladda den, byta batterier eller ansluta den till ett vägguttag. Blandarens hastighet kan anpassas enkelt av användaren, medan Easystir anpassar sig själv så att den  passar i princip vilken kastrull som helst. Den är kompakt, tål maskindisk och kan förvaras lika enkelt som vilket köksredskap som helst. Medan Easystir jobbar hårt i köket kan du spendera mer tid med familj och vänner.

 

5. Fridge Nose

Land: Litauen
Designer: Vilius Dringelis

Skola: Vilnius Academy of Arts 

Fridge Nose

Fridge Nose meddelar dig i tid när din mat börjar dofta underligt. Fridge Nose är en hemprodukt som visar information om maten som du lagrar i ditt kylskåp. Genom sensorer som placeras i maten, varnar Fridge Nose när maten har passerat bäst före-datumet, eller säger hur långt det är kvar. Dess magnetbaserade bas tillåter den att fästas på kylen så att du kan ha kontroll över hur fräsch maten är utan att behöva öppna kylskåpet. Undra inte hur länge maten kommer att hålla, Fridge Nose vet.

 

6. Hula washer

Land: Sydkorea
Designer: Sang-soon Lee

Skola: Yongin University 

Hula washer

Hula washer är en revolutionerande ny produkt som håller dig i form medan du tvättar dina kläder. Spara tid och pengar genom att använda energin du behöver för att träna till att snurra Hula Washern, som en rockring, medan den tvättar dina kläder. Fyll bara den ihåliga ringen med dina kläder samt tvättmedel och börja sedan snurra. Eftersom den är hopfällbar kan du enkelt förvara den eller ta med den när du reser, så att du kan vara säker på att alltid ha rena kläder när du behöver dem. 

 

7. ICE

Land: Spanien
Designer: Julen Pejenaute 

Skola: Universidad Politecnica de Valencia 

ICE

ICE kastar nytt ljus över matlagningsvärlden. ICE kan användas som en lampa med anpassningsbar styrka eller färg som passar stämningen på vilken middagstillställning som helst. ”Experience” är ett användarläge som lyfter upplevelsen av måltiden genom en interaktiv bakgrund som reagerar på dina rörelser och skapar en dynamisk länk mellan objekten på bordet. När den placeras på en matlagningsyta eller på ett matbord, scannar ICE av omgivningen och assisterar användaren för att kunna skapa den bästa måltiden som passar alla tillfällen. ICE scannar ingredienser du redan valt att tillaga och ger förslag på rätter som kan tillagas utifrån dessa. Användaren kan också få tillgång till en stor databas med recept och ICE guidar dig hela vägen. ICE är ett utmärkt sätt för att lära sig och uppleva en helt ny värld av matlagning i ditt eget hem.

 

8. Ingressure

Land: Storbritannien/Sydkorea
Designer: Jongwoo Choi

Skola: Central Saint Martins 

Ingressure

Professionella kockar har en känsla för smaker som tar år att finslipa. För oss övriga är det lättaste sättet att försäkra oss om en god rätt att följa ett recept. Men det riktiga eldprovet är avsmakningen. Så låt Ingressure smaka av åt dig. Ingressure mäter noggrant ingredienserna i din soppa, sås eller stuvning och talar om för dig hur mycket salt, peppar eller andra kryddor du behöver för att laga mat som ett proffs. Ingressure använder sig av avancerade sensorer för att berätta för dig vad som behövs och finns med många tillbehör för att passa just den maten du lagar. Spara dig från att bränna tungan på varm soppa och låt Ingressure tala om för dig exakt vad som krävs för att laga mat som en femstjärnig kock.

 

9. Melodi

Land: Kanada
Designer:  Elena Sitnikova

Skola: Carleton University 

Melodi

Hur skulle matlagning vara ifall du inte kunde se? Mer än 39 miljoner människor över hela världen är blinda. Melodi är ett redskap skapat för att hjälpa de övriga sinnena att mäta dina vätskor. När vätskan rinner genom den trattformade öppningen mäter sensorer flödeshastigheten – och det roliga börjar. En musikalisk skala tillåter användaren att kontrollera hur mycket vätska som har hällts. När du inte använder Melodi är den enkel att förvara. Melodi underlättar inte enbart för de med begränsad syn, den tillför även musik och skratt till vardagliga kökssysslor, och skapar en helt ny matlagningsupplevelse för alla användare.

 

10. Mo’sphere

Land: Mexiko
Designer: Yunuén Hernández
Skola: Centro de Investigaciones de Diseño Industrial- UNAM

Mosphere

Spänningen i att skapa någonting nytt är det som gör matlagning roligt. Mo’sphere tillåter användaren att experimentera med och uppleva nya smaker och upplevelser genom molekylärmatlagningens spännande värld. Fram tills nu har molekylärmatlagning varit reserverad toppkockar och stjärnrestauranger. Med Mo’sphere blir ditt kök en spännande plats för kreation och nya smaker. 

 

11. SaltSpoon

Land: Litauen
Designer: Barbora Adamonyte

Skola: Vilnius Academy of Art

SaltSpoon

Vad saknar din soppa? SaltSpoon! Ett praktiskt litet redskap för det moderna köket. Tillsätt på ett enkelt sätt rätt mängd salt till din soppa eller sås genom att använda SaltSpoon’s inbyggda  dosering. Men SaltSpoon är inte bara till för salt. De utbytbara kapslarna tillåter dig att välja mellan olika ingredienser för att krydda vilken måltid som helst. SaltSpoon är inte heller bara en sked! Med olika munstycken att välja mellan kommer SaltSpoon snart att bli ett oumbärligt köksredskap som passar som handen i handsken.

 

12. Sensual control

Land: Polen
Designer: Malgorzata Szostak

Skola: Academy of Fine Arts in Katowice

Sensual Control

Sensual Control är en portabel kontrollpanel som meddelar när din mat är färdig eftersom den tillåter dig att kontrollera temperaturnivån från vilken plats som helst i ditt hus. Genom trådlös teknologi kan Sensual Control tala om för dig om ditt vatten kokar, om pastan är klar eller om det är dags att vända på fisken. Du kan fokusera på andra saker och känna dig trygg att du aldrig kommer att bränna något. I det lilla armbandet ryms all den information och kontroll du behöver för att förbereda en måltid medan du fokuserar på roligare saker. Med Sensual Control kan du vara den värd du vill vara: du behöver inte vara bunden till köket utan kan underhålla och umgås med dina gäster.

 

13. Smart Embossed Blender

Land: Sydkorea
Designer: HwaJin Ock

Skola: Changwon National University

Smart Embossed Blender

Människans hand har tiotusentals nervändar som tillåter oss att känna skillnaden mellan varmt och kallt eller lent och grovt. Med Smart Embossed Blender kan du enkelt känna av konsistensen på det du mixar. Du kommer inte längre behöva avbryta mixandet för att titta och sedan fortsätta för att sen stanna och titta igen. Små, präglade upphöjningar på mixerns handtag ändrar sig i och med att konsistensen på det du mixar ändras, så att du sparar tid och har kontroll på maten du förbereder.

 

14. SmartPlate

Land: Storbritannien/Rumänien
Designer: Julian Caraulani

Skola: Coventry University 

SmartPlate

Dela ett recept via ljud med SmartPlate. SmartPlate är världens första intelligenta tallrik som fysiskt förstår mat och omvandlar den till ljud, för att sluta cirkeln av sinnen som gör att vi uppfattar vad vi äter. Tallriken är trådlöst ihopkopplad med din mobiltelefon, och genom att mäta de olika ingrediensernas egenskaper identifierar den maten och adderar toner och melodier för varje ingrediens. Användaren kan på ett aktivt sätt lyssna, komponera och interagera med ljudets recept, och dela upplevelsen genom musik.

 

15. SpacePan

Land: Norge
Designer: Christian Bakkhaug

Skola: Norwegian University of Science and Technology 

SpacePan

Spacepan är en bärbar spishäll för den ytrymmesmedvetna kocken. Spacepan är flyttbar och kan placeras på matbordet så att hela familjen kan involveras i matlagnningsprocessen. Spacepan talar också om för dig hur varmt värmeelementet är genom att använda upplysta färgindikatorer under varje kastrull. Eftersom Spacepan ger dig exakta mätningar har du mer kontroll över vad du lagar så att du kan skapa välsmakande måltider utan att misslyckas. I en värld där utrymme värderas mer än någonsin ger dig SpacePan friheten att laga mat exakt var och när du vill.

 

16. Spummy

Land: Brasilien

Designer: Alexandre de Bastiani

Skola: Pontifícia Universidade Católica do Paraná 

Spummy

Spummy är framtidens smakkreatör. Genom nanoteknologi skapar Spummy ett ätbart skum med vilken smak eller smakkombination du kan tänka dig. Med ändlösa möjligheter av smakkombinationer är detta det perfekta verktyget för de som vill imponera på sina gäster. Spummy är inspirerad av Ferrán Adrià som skapade smaksatt skum och vars restaurang blivit utsedd till Årets Restaurang fyra år i rad. Med Spummy är framtidens femstjärniga kök möjligt i ditt hem.

 

17. Tempo Blender

Land: Taiwan

Designer: Fu Chun Wan

Skola: National Yunlin University of Science and Technology 

Tempo Blender

Att använda Tempo Blender är ett roligt och lärorikt sätt för att blanda drinkar eller göra såser. Tempo blender talar om för dig hur mycket som behövs för att göra en blandning av färska juicer, drinkar eller såser. Tillsätt bara ingredienser till blendern och skaka. Medan du gör detta spelar blendern en musik som du kan skaka i takt till. Eftersom du använder din egen energi för att skaka sparar du både tid och pengar eftersom du inte behöver ansluta Tempo blender till ett vägguttag. Musik och matlagning går hand i hand; med Tempo blender kan du ha båda i din hand.

 

18. Hurricane

Land: Taiwan

Designer: Kuan-ting Ho

Skola: National Taipei University of Technology 

Hurricane

Hurricane är en rolig och lärorik drinkblandare för de som vill underhålla i hemmet. Allt du behöver är ingredienserna och ett gäng vänner och sedan gör Hurricane resten. Vill du ha en fantasifull cocktail? Välj från vilket drinkrecept som helst så kommer Hurricane att ge dig instruktioner steg för steg om hur mycket som behövs av varje ingrediens och hur du ska gå tillväga för att skapa äkta drinkar åt dina gäster. Med enbart en knapptryckning kommer Hurricane att blanda och hälla upp den perfekta drinken. Med Hurricane blir det inte bara ännu en Tequila Sunrise.

 

19. Treat

Land: Australien
Designer: Amy Mon-Chu Liu

Skola: Queensland University of Technology 

Tree + Eat = Treat 

Treat

Treat kombinerar sömlöst klassisk matförvaringsteknik, som exempelvis vacuumpackning med modern trådlös mobil teknologi för den perfekta kombinationen av fräschhet och bekvämlighet, något som blir viktigare i vår allt mer stressade vardag. Treat kommunicerar med dig på ett smart och intuitivt sätt för att förvarna dig när maten håller på att bli gammal genom att först ändra färg och slutligen ramla ner från trädet. Du kan också komma åt Treat genom en mobilapplikation och be den värma måltiden innan du kommer hem. Ge dig själv fräschare mat och mer tid över genom Treat.

 

20. Wine Steward

Land: Tjeckien
Designer: Roman Blahynka

Skola: Brno University of Technology 

Wine Stewart

The Wine Steward är varje vinälskares drömredskap. Behöver du kyla ditt Chablis till exakt 9 grader? Du kanske inte drack upp den där flaskan Bordeaux och vill inte att den ska bli förstörd? The Wine Steward kan behålla temperaturen för varje typ av vin för att garantera optimal njutning från den första droppen till den sista. The Wine Steward skapar också ett vacuum i flaskan som bevarar vinet så att du aldrig behöver oroa dig för att en öppnad flaska blir förstörd. Så sitt ner, slappna av och låt The Wine Steward ge dig det perfekta glaset vin varje gång.

 

21. Tide

Land: Norge
Designer:  Anne Berit Kigen Bjering

Skola:  Norwegian University of Science and Technology 

Tide

Hur låter tonerna av matlagning? Kan en soppa sjunga? Kan musslor spela Mozart? Med Tide vaknar matens musik till liv samtidigt som du och dina gäster kommer i rätt stämning inför middagen. Specialdesignade omrörningsredskap känner av rörelsen av din matlagning och i kombination med matens konsistens översätter den detta till musik som kompletterar hela måltidens upplevelse. Oavsett om det är upptempo, lugnt eller enkel bakgrundsmusik kombinerar Tide musiken med doften, känslan och smaken av maten. Så att alla dina fem sinnen kan svepas med i matlagningsglädjen.

 

22. Touch

Land: Estland
Designer: Markus Marks

Skola: Estonian Academy of Arts 

Touch

Touch är den perfekta följeslagaren för den som behöver se professionell och presentabel ut vid vilken tidpunkt som helst. Touch passar i handflatan och kan användas för att ta bort veck på kläder medan du har dem på dig. Touch använder infrarött ljus för att släta ut dina kläders material och börjar jobba så fort den känner av tyget, vilket gör den till ett säkrare och snabbare alternativ till traditionell strykning.

 

23. Wentylor

Land: Polen
Designer: Michal Pospiech

Skola: Jan Matejko Academy of Fine Arts 

Wentylor

Kyl ditt hem och lugna ditt sinne med Wentylor. Detta fantastiska verktyg kombinerar Leonardo Da Vincis uppfinningsrikedom med naturens ledighet för att skapa en omgivning som kan kylas eller värmas medan du slappnar av efter en stressig dag. Wentylors design är inspirerad av flygande fåglar vilket resulterat inte enbart i en visuellt lugnande rörelse utan även det lugnande ljudet av fladdrande vingar. Bjud in naturens lugn i ditt hem med Wentylor.

 

24. AhrmaDilo

Land: USA
Designer: Christopher Carpenter

Skola: Virginia Tech 

AhrmaDilo

AhrmaDilo strykningssystem förbättrar hela strykningsupplevelsen. AhrmaDilo har världens första flexibla strykjärn (Dilon) och en anpassningsbar strykbräda (Ahrman). I kombination skapar Ahrma och Dilo en strykningsupplevelse som tar bort de tråkiga momenten med vanlig strykning, som exempelvis att stryka svåra delar av kläderna såsom byxben och tröjärmar. Dilon värms upp trådlöst från brädan vilket ger den friheten att röra sig på sätt som man bara kan drömma om med ett traditionellt strykjärn. Den väggmonterade Ahrman viks enkelt ihop mot väggen vilket ger dig mer plats och du slipper slåss mot den klumpiga strykbrädan. Helt enkelt, AhrmaDilo tar bort de stressande momenten med strykningen.

 

25. Airômes

Land: Italien/Frankrike
Designer: Mylène Manon Baillet

Skola: Domus Academy 

Airômes

Airôme löser problemet med att tillaga smakrik OCH hälsosam mat på samma gång. Förmodligen är doft lika viktigt som smak när man lagar mat. Airômes använder sig av en ångningsfunktion för att smaksätta maten exakt som du vill. Du kan kombinera essentiella oljor med örter och skapa dina egna favotitsmaker eller experimentera för att skapa helt nya. Airômes är ett snabbt och hälsosamt alternativ till traditionell smaksättningsteknik som lämnar dig och ditt kök med en underbar matlagningsarom.

 

26. Fiery

Land: Italien/Taiwan
Designer: Karen I Man Cheong

Skola: Domus Academy 

Fiery

Fiery – det magiska trollspöet som tar flambering från restaurangen till köket i ditt eget hem. Fiery är en smart twist av Davys oljelampa som uppfanns 1815, där man använder sig av ett fint trådnät för att isolera elden. Fiery är lätt att använda men ändå imponerande. Häll likören i en panna eller tallrik, tryck på knappen för att tända elden och ta bort den när flamman stängs av. Detta gör matlagningen mer spännande än någonsin, imponera på dina vänner och njut av åsynen, lukten och ljudet av Fiery.

 

27. Impress

Land: Nya Zeeland
Designer: Ben de la Roche
Skola: Massey University 

Impress

Hur många gånger har du lagt in matrester i kylen för att sedan glömma bort dem och hitta dem en vecka senare, förstörda? Impress förvandlar sättet vi förvarar mat på. Impress är en kylvägg som förvarar din mat och dryck i det öppna, så att du aldrig glömmer lunchlådan och lätt kan hitta ett mellanmål när du vill ha det. Dessutom kyler inte Impress när det inte finns något i den och använder mindre energi ju färre saker som stoppas in i den. Slösa inga fler matrester, spara utrymme och pengar med Impress.

 

28. Julienne

Land: Frankrike
Designer: Florent Corlay

Skola: L”Ecole de Design Nantes Atlantique 

Julienne

Julienne är en ny typ av matupplevelse. Genom musik och bakgrundsljus som ändras kan gästerna följa matens utveckling från enkla ingredienser till en smakrik måltid. Gästerna tillåts alltså att uppleva maten innan de ser den, luktar på den eller smakar den. Dessutom kan värden ha kontroll över matlagningen samtidigt som han lyssnar på musiken och njuter av belysningen, vilken ger honom en chans att slappna av och umgås med sina gäster.

 

29. Memory

Land: Kina
Designer: WenYao Cai

Skola: Guangdong Industry Technical College of China 

Memory

För en del människor är en viktig del av vardagen är att ha en barista som kommer ihåg dig och minns exakt hur du vill ha ditt kaffe. Memory är en kaffemaskin som använder handavtryck för att skapa rätt kopp kaffe till rätt person. Oavsett ifall du vill ha en svag, mellanstark eller stark kaffe eller om du föredrar en espresso före en ristretto. Hur du än tycker att en perfekt kopp kaffe ska vara, kommer Memory att minnas det varje gång. Du talar om för den vad du vill ha, den scannar din hand och nästa gång du vill ha exakt samma kopp kaffe är Memory redo och väntar på att servera dig den.

 

30. Tastee 

Land: Danmark

Designer: Christopher Holm-Hansen

Skola: Technical University of Denmark 

Tastee

Önskar du inte att du hade en professionell kocks smaklökar? Electrolux Tastee är en smakindikator som används vid matlagning för att assistera kocken i att lyfta fram matens smaker på bästa sätt. Tastee har formen och storleken av en vanlig sked men med en stor skillnad: Tastee smakar åt dig. Genom receptorer baserade på mänskliga smaklökar talar Tastee om för dig vad du behöver och vad du inte behöver. Tastee hjälper dig att göra den perfekt balanserade, smakfulla måltid som du och din familj önskar.

 

För mer information, vänligen kontakta Gabriella Picano, PR Manager Sweden, tfn +46 (0) 722 309 419, e-mail gabriella.picano@electrolux.se

Länk till bilder: http://www.flickr.com/photos/electrolux-design-lab/

 

Save and share this post