Electrolux Newsroom Sweden

Svävande luftrenare vinner Electrolux Design Lab 2012

Photos

Aeroball av Jan Ankiersztajn från Polen har tilldelats första pris i finalen av Electrolux Design Lab 2012, som gick av stapeln på designmuseet Triennale i Milano i Italien. Design Lab, som i år firar tioårsjubileum, är en internationell tävling som efterlyser innovativa idéer och inspiration för framtidens hemprodukter.

Vinnaren av Design Lab 2012 valdes bland 10 finalister från hela världen av en jury bestående av Thomas Johansson, designchef på Electrolux, den prisbelönte kocken Davide Oldani, den välkände designern Dante Donegani och den populära designbloggaren Kelly Beall. Finalen avgjordes på designmuseet Triennale i Milano, Italien den 25 oktober 2012. Aeroball är en samling lysande, filtrerande bubblor som renar luften i ett rum och även kan sprida doft. De svävar med hjälp av helium och faller till marken när de är redo att bytas.

Juryn var imponerad av studentens kreativa och insiktsfulla tankar och hur de återspeglade årets tema, designupplevelsen. ”Vi förlitar oss på våra sinnen för i princip allting, så att ta hänsyn till sinnena är en viktig del när man designar hemprodukter” säger Thomas Johansson, designchef på Electrolux och juryns ordförande. ”Årets vinnare kombinerar vacker enkelhet med högteknologisk innovation och erbjuder en ny sorts upplevelse för framtidens hem. Aeroball visar på ett innovativt sätt att nyttja rummets yta på, och är en personlig produkt som tilltalar våra sinnen och fyller en viktig funktion i våra hem”.

Andrapriset tilldelades Impress av Ben de la Roche. Hans designkocept är en kylande vägg som tillåter användaren att pressa in förvaringsboxar och flaskor direkt i väggen. Impress använder termoakustisk teknologi och gaser såsom argon och helium som inte påverkar ozonlagret och som inte är skadliga för miljön. Juryns motivering var: ”En visuellt tilltalande produkt som är enkel att använda och samtidigt är snäll mot miljön”. Tredje pris gick till Tastee av Christopher Holm-Hansen, som skapat en smakindikator formad som en sked, som använder receptorer baserade på människans smaksinnen för att tala om för dig vilka ingredienser du behöver för att förbättra din maträtt. Motiveringen löd: ”Ett verktyg som erbjuder vägledning för smaklökarna för att plocka fram kocken inom dig”. Tastee tilldelades även People’s Choice Award, folkets val, efter att ha fått över 1000 unika röster.

Om Electrolux Design Lab
Electrolux Design Lab är en årlig global designtävling för studenter och nyligen utexaminerade studenter inom industridesign. Sedan år 2003 har tävlingen hjälpt till att lyfta fram unga designers att skapa innovativa designlösningar för framtidens hemprodukter.

“Att skapa nya värden och idéer är vad innovativ design handlar om. Electrolux brinner för innovation inom  design, forskning och utveckling och Design Lab är ett sätt att utforska nya idéer. Dessutom är Design Lab en möjlighet för oss för att möta framtidens talanger, säger Stefano Marzano, Chief Design Officer på Electrolux.

Årets tema: designupplevelsen
Briefen för Electrolux Design Lab 2012 utmanar deltagarna att hämta inspiration från alla delar av den professionella upplevelsen (kockar, arkitekter, inredningsdesigners, hotellkoncept etc) för att skapa framtidens hushållsmaskiner. Det kan vara genom att använda sig av ny teknik eller genom att hitta ett smart sätt att blanda texturer och ytor. Deltagarna ska ta hänsyn till Electrolux professionella arv och inskickade bidrag ska också reflektera skandinavisk designestetik samt vara miljövänliga och intuitiva.

Första steget mot en karriär inom design
Ett av tävlingens syften är att fungera som en innovativ arena för att introducera nya talanger och produkter på marknaden. Första pris är en sex månader lång betald praktik hos Electrolux Global Design Center och 5 000 euro. Andra pris är 3 000 euro och tredje pris 2 000 euro.

För mer information, vänligen besök:

Design Lab-bloggen: electrolux.com/electroluxdesignlab

Youtube: youtube.com/user/electroluxdesignlab

Facebook: facebook.com/ElectroluxDesignLab

Flickr: flickr.com/photos/electrolux-design-lab/

Pinterest: pinterest.com/Electrolux/electrolux-design-lab/

Medieförfrågningar: Gabriella Picano, pr-ansvarig Sverige, gabriella.picano@electrolux.se, +46 (0) 722 309 419

Save and share this post