Electrolux Newsroom Sweden

Electrolux Design Lab 2013 har nu öppnat för ansökningar

Bilder

Det är idén som står i fokus när Electrolux Design Lab 2013 öppnar ansökningsprocessen, som i år har flera interaktiva element. Nu bjuds designstudenter och nyutexaminerade designers in till att skicka in en idé och en sketch på en innovativ designlösning för framtidens hushåll. Det som är nytt för årets tävling är en rad digitala initiativ, som exempelvis att allmänheten får chansen att rösta på sitt favoritbidrag under tävlingsprocessen och därmed vara med och påverka urvalet. Dessutom kommer  Electrolux-anställda att ge feedback till bidragen under urvalsprocessen, och de 100+ bästa bidragen garanteras global uppmärksamhet och spridning.

De 100+ bästa designkoncepten online
Deadline för inlämning i den första delen av tävlingen[1], det vill säga konceptbeskrivningen och en skiss, är den 15 mars 2013. Årets tävling kommer att ske i fem steg, vilket tillåter de tävlande att fokusera på olika områden under olika faser av tävlingsprocessen. Tävlingen ”People’s Choice Award” uppmanar de tävlande att driva egna kampanjer för sina bidrag och samla stöd i sociala medier. Vid varje delmoment kommer allmänhetens röst att ha stort inflytande, eftersom det koncept som får flest röster av folket automatiskt kommer att gå vidare till nästa steg i urvalsprocessen.

Fler än 100 av de bästa bidragen från hela världen kommer att publiceras online i början av april, för att möjliggöra global spridning. Hemsidan kommer att innehålla en profilsida och en personlig blogg för deltagarna. Profilsidan kommer att innehålla information om den tävlande och dennes bakgrund, medan bloggen kommer att gå in mer i detalj på bidraget och hur det utvecklas under processen. Både bloggen och profilsidan kommer tillsammans med själva inlämningen att innehålla element som gör det lätt för dem att spridas via de tävlandes sociala nätverk.

I år kommer Electrolux-anställda från avdelningarna design, innovation och R&D att välja ut bidrag från varje fas i tävlingen och ge värdefull feedback till de tävlande. Julia Lilliehöök, Insight Marketer Director på Electrolux Market Driven Innovation, förklarar varför årets tävling har ett större digitalt fokus och hur detta kommer att uppmana till global interaktion: ”Att dela med sig av kunskap är en nyckelfaktor i innovationsprocessen. Vi uppmanar studenterna att dela med sig av sina idéer till människor inom olika yrkesområden och kulturer för att bli inspirerade när de utvecklar sina koncept. I år kommer Electrolux att hjälpa till att sprida de tävlandes bidrag genom att publicera de bästa koncepten online för att nå en global publik.”

En inspirerande brief
Årets tema, Inspired Urban Living, inbjuder deltagarna att skicka in designlösningar som tar hänsyn till de förändringar och utmaningar som formar vår framtid. Detta tema delas sedan in i tre kategorier, som studenterna får välja mellan: Social Cooking, Natural Air och Effortless Cleaning. Thomas Johansson, Design Director på Electrolux Design kommenterar: ”Eftersom över 60 procent av världens befolkning förväntas bo i storstäder år 2030, kommer urbanisering definitivt att påverka hur vi kommer att leva i framtiden. Därför låter vi studenter förutspå den framtiden, för att på så sätt kunna utveckla meningsfulla, relevanta och innovativa lösningar som är hållbara och baserade på konsumenters framtida behov.”

Globalt erkännande, prispengar och praktikplats står på spel
När de talangfulla finalisterna väl har valts ut, kommer den student vars bidrag fått flest röster från allmänheten att tilldelas People’s Choice Award och en prissumma på 1 000 euro. Första pris kommer att tilldelas den student som juryn anser har skapat den mest banbrytande designlösningen för framtidens hushåll. Denna student kommer att få 5 000 euro i prispengar samt en sex månader lång betald praktik på ett av Electrolux globala designcenter. Andra pris är 3 000 euro och tredje pris 2 000 euro.

Mer information om tävlingen samt ansökningsformulär hittar du på Design Labs hemsida: electrolux.com/electroluxdesignlab

Filmen om tävlingen kan du se på: youtube.com/user/electrolux

För medieförfrågningar, vänligen kontakta Gabriella Picano, PR Manager Sweden, Electrolux, gabriella.picano@electrolux.se

 

Design Lab och Electrolux inom sociala medier
Design Labs hemsida för information och inlämning: electrolux.com/electroluxdesignlab

YouTube: youtube.com/user/Electrolux

Flickr: flickr.com/photos/electrolux-design-lab

Facebook: facebook.com/ElectroluxSverige

Twitter: twitter.com/ElectroluxSE

Pinterest: pinterest.com/ElectroluxSE

Instagram: instagram.com/electroluxse

 


1Fem steg i inlämningsprocessen:

Steg 1: Skicka in en konceptidé samt en skiss, senast 15 mars

Steg 2: Utveckling av konceptet, april

Steg 3: Visuell utveckling, maj

Steg 4: Utveckling av funktionalitet, juni och juli

Steg 5: Design Labs finalevent, oktober

 

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke