Electrolux Newsroom Sweden

Vinnaren av Global Gastronomy Award lagade mat hos Electrolux Grand Cuisine

Bilder

I samarbete med Electrolux delar White Guide varje år ut det ärofyllda priset Global Gastronomy Award. I år gick priset till den peruanske kocken Gastón Acurio, som hyllas för sin framåtblickande, lokala gastronomi. Utmärkelsen White Guide Global Gastronomy Award går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin. Priset delades ut på White Guide Gala i Stockholm den 4 mars.

 

Söndagen innan galan höll Electrolux ett matlagningsevent i Electrolux Grand Cuisine Showroom på huvudkontoret i Stockholm, där Gastón bjöd på några av sina specialiteter. Bland annat serverades klassisk peruansk ceviche samt marsvin. För desserterna stod Daniel Räms, Årets Kock 2013.

Om Gastón Acurio
Med Perus råvarurikedom som utgångspunkt är Gastón Acurio den drivande kraften i utvecklingen av det nya andinska köket, som också blivit en social rörelse som engagerar många unga peruaner.

Som son till en av Perus främsta politiker var det inte oväntat att Gastón Acurio skulle bli diplomat. Att han skulle bli det peruanska kökets främsta ambassadör i världen låg dock inte i korten, då han for till Europa för juridikstudier. Dessa övergav han snart för att börja på kockskolan Le Cordon Bleu i Paris, där han träffade sin hustru Astrid som studerade till dessertkock. 1994 öppnade de sin Astrid & Gastón i Lima, idag på 35:e plats på The World’s 50 Best Restaurants.

Idag driver Gastón Acurio ett drygt 30-tal restauranger i Sydamerika, USA och Europa.

Om Electrolux Grand Cuisine
Electrolux Grand Cuisine är världens första professionella matlagningssystem skapat specifikt för hemmabruk och det första som gör det möjligt att fullt ut hemma återskapa erfarenheter från Michelinkrogar. Electrolux Grand Cuisine är designat och utvecklat specifikt för hemmet och består av nio produkter för matlagning: intelligent kombinationsugn, blixtfrys, gashäll, hel induktionshäll, skålformad induktionshäll, kromad grillhäll, precis vakuumförpackare, matberedare och skräddarsydd ventilation. Matlagningssystemet är visuellt imponerande och utgår helt från hemmakockens nya behov. Läs mer på www.grandcuisine.com

Tidigare års mottagare av White Guide Global Gastronomy Award:
2007: Ferran Adrià, El Bulli, Roses
2008: Charlie Trotter, Charlie Trotter’s, Chicago
2009: Fergus Henderson, St. John, London
2010: René Redzepi, Noma, Köpenhamn
2011: Alain Passard, l’Arpège, Paris
2012: David Chang, Momofuko, New York

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke