Electrolux Newsroom Sweden

Tre svenska bidrag utvalda i Electrolux Design Lab

Bilder

Den ledande globala designtävlingen presenterar de 100+ bästa bidragen

Tre koncept från studenter på svenska designskolor har valts ut bland de 1 700 inkommande bidragen för att presenteras som några av de bästa idéerna i Electrolux Design Lab 2013. Designstudenter världen över har fått skicka in koncept på temat Urban Living inom fokusområdena Social Cooking, Effortless Cleaning och Natural Air. Några av de trender man sett i årets tävling är ökningen av 3D-utskrifter, bärbara tillbehör, nya metoder för integrerade lösningar och smart teknologi.

Mer än 100 av de bästa idéerna från 29 länder visas nu upp på Electrolux Design Labs hemsida där allmänheten har chans att rösta på sin favorit. De som väljs ut av Electrolux och av folket som de bästa koncepten går vidare till nästa fas i tävlingen och tävlar därmed om vinsten på 5 000 euro och en sex månader lång betald praktik på ett av Electrolux globala designcenter.

De tre talangfulla tävlingsdeltagarna från svenska skolor har alla skickat in bidrag inom underkategorin ‘Social Cooking’.

En av de svenska tävlingsdeltagarna är Dawid Dawod som pluggar vid Umeå universitet som skickat in bidraget Global Chef. Konceptet är en produkt och en tjänst som för samman människor och kulturer världen över genom matlagning med hologramteknik.

 

Även stockholmaren Johan Skoog som studerar på Konstfack, har fått sitt koncept utvalt. Johans bidrag, Centro, hjälper till att effektivisera matlagningen genom att flytta matlagningsytorna till kastrullerna och inte tvärtom. På så sätt kan man vara mer flexibel och kreativ i sin matlagning, även på en begränsad yta.

 

 

Det tredje svenska bidraget kommer från den kinesiska studenten Rongrong Zhang vid Lunds universitet, som tävlar med bidraget Dessert-draw – en 3D-yta där gästerna själva är med och skapar sina egna desserter.

 

 

Nya tekniker och inspirerande lösningar
Electrolux-medarbetare inom områdena Design, R&D och Innovation har valt ut de 100+ bästa koncepten bland de 1 700 inkommande bidragen, som nu presenteras på Electrolux Design Labs hemsida. Designchefen Thomas Johansson kommenterar bidragen:

”De koncept vi valt ut för att utvecklas ytterligare är relevanta, inspirerande och övertygande, med smarta idéer om hur man kan göra matlagning, städning och luftrening mer inspirerande i framtiden. Några av de trender man sett i årets tävling är ökningen av 3D-utskrifter, bärbara tillbehör, nya metoder för integrerade lösningar och smart teknologi inom ’social cooking’. Detta är ett spännande år också för att koncepten sträcker sig längre än till enbart produkter; vi har fått in många intressanta designlösningar som inkluderar tjänster och tillbehör.”

I år sker tävlingen i fem steg, vilket gör att de tävlande kan fokusera på olika delar under tävlingens olika faser. De bästa koncepten kommer nu att utveckla sina idéer ytterligare och kommer sedan återigen att bli bedömda av Electrolux-medarbetare. Allmänheten kommer att kunna rösta på varje koncept och de koncept som får flest röster kommer automatiskt att gå vidare till nästa steg. Nästa deadline för inlämning är onsdag 1 maj, varefter de bästa 50+ koncepten kommer att väljas ut till nästa steg.

Globalt erkännande, prispengar och praktikplats står på spel
När de talangfulla finalisterna väl har valts ut, kommer den student vars bidrag fått flest röster från allmänheten att tilldelas People’s Choice Award och en prissumma på 1 000 euro. Första pris kommer att tilldelas den student som juryn anser har skapat den mest banbrytande designlösningen för framtidens hushåll. Denna student kommer att få 5 000 euro i prispengar samt en sex månader lång betald praktik på ett av Electrolux globala designcenter. Andra pris är 3 000 euro och tredje pris 2 000 euro.

Mer information om tävlingen hittar du på Design Labs hemsida: electrolux.com/electroluxdesignlab

Länkar till de svenska bidragen:
Global Chef av Dawid Dawod: http://electroluxdesignlab.com/en/?post_type=submission&p=1246

Centro av Johan Skoog: http://electroluxdesignlab.com/en/?post_type=submission&p=2176

Dessert-draw av Rongrong Zhang: http://electroluxdesignlab.com/en/?post_type=submission&p=2414

 

För medieförfrågningar, vänligen kontakta Gabriella Picano, PR Manager Sweden, Electrolux, gabriella.picano@electrolux.se

 

Fem steg i inlämningsprocessen:
Steg 1: Skicka in en konceptidé samt en skiss, senast 15 mars

Steg 2: Utveckling av konceptet, april

Steg 3: Visuell utveckling, maj

Steg 4: Utveckling av funktionalitet, juni och juli

Steg 5: Design Labs finalevent, oktober

 

Design Lab och Electrolux inom sociala medier
Design Labs hemsida för information och inlämning: electrolux.com/electroluxdesignlab

YouTube: youtube.com/user/Electrolux

Flickr: flickr.com/photos/electrolux-design-lab

Facebook: facebook.com/ElectroluxSverige

Twitter: twitter.com/ElectroluxSE

Pinterest: pinterest.com/ElectroluxSE

Instagram: instagram.com/electroluxse

 

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke