Electrolux Newsroom Sweden

Svenske Dawid Dawod en av åtta finalister i Electrolux Design Lab 2013

Bilder

Framtiden för hushållsprodukter i det urbana hemmet är inspirerande, kreativ och överraskande, enligt de åtta finalisternas koncept i den globala designtävlingen Electrolux Design Lab 2013. Idag presenteras finalisterna som kommer att tävla om förstapriset under ett finalevent i Stockholm den 16 oktober 2013. En av dem är svenske Dawid Dawod från Västervik, som tävlar med det interaktiva matlagningskonceptet Global Chef.

Till årets upplaga av Electrolux Design Lab har det skickats in totalt 1700 bidrag från över 60 länder med koncept på temat Social Cooking, Effortless Cleaning och Natural Air. Svenske Dawid Dawod som läser en MA i Advanced Product Design vid Umeå Universitet är en av de åtta finalister som tävlar om en praktikplats på ett Electrolux Design Center. Dawods koncept Global Chef är en interaktiv matlagningsfunktion som genom hologramteknik för samman människor världen över och tillåter dem att dela inspiration och kunskap kring matlagning.

Inspirerad av socialt beteende
”Jag inspirerades av hur jag observerat att folk i min omgivning ibland gillar att laga mat medan de använder webcamtjänster som exempelvis Skype för att kommunicera”, säger Dawid Dawod. ”Även det faktum att forskning visar att vi tenderar att äta sämre och mer när vi lagar och äter mat ensamma var en stor inspirationskälla till att skapa en helhetsbild av konceptet.”

Om anknytningen till årets tema kommenterar Dawod:

”Jag valde att se till vilka förändringar som sker i urbana miljöer och fann att singelhushållen ökar kontinuerligt i storstäderna och i västvärlden, men även i länder som Kina och Indien”, kommenterar Dawod årets tema.  ”Att sämre matvanor kan vara en konsekvens av att vi lagar mat ensamma blev utgångspunkten för projektet och med underkategorin “Social Cooking” knöts trådarna sakta samman till att skapa det “globalt virtuella matlagningsverktyg” som senare blev Global Chef”.

Åtta finalister från hela världen
Electrolux chefsdesigner och juryordförande Stefano Marzano kommenterar finalisternas koncept:
”Temat för årets tävling är Inspired Urban Living med fokus på de visioner och den inspiration som uppmuntrar våra dagliga liv i framtidens hemmiljö. Utifrån de 1700 inskickade bidragen har vi valt ut åtta finalister med kreativa koncept som väcker nyfikenhet. De representerar en bred variation av inspirerande koncept för matlagning, städning och luftrening och erbjuder lösningar baserade på verkliga behov men som ändå överraskar oss med sina förslag på hur våra framtida liv kommer att upplevas.”

Priser, People’s Choice och #FutureHome-tävling
Förstapriset kommer att tilldelas den student som juryn anser har skapat en banbrytande designlösning för framtidens hushåll. Studenten kommer att belönas med 5 000 euro i prispengar samt en sex månader lång betald praktik på ett av Electrolux globala designcenter. Andra pris är 3 000 euro i prispengar och tredje pris 2 000 euro. Den student vars koncept får flest röster av folket från omröstningen online vinner People’s Choice Award och belönas med 1 000 euro.

Allmänheten kan rösta fram sitt favoritkoncept på Design Labs hemsida där man även kan delta i en tävling och vinna en unik matupplevelse. Efter att ha valt sin favorit kan man dela sin röst på Twitter genom att motivera varför detta koncept är något som man skulle vilja ha i sitt eget hem i framtiden. De tweets som har de mest kreativa och övertygande motiveringarna har chansen att vinna en unik upplevelse på en restaurang som är utrustad med Electrolux professionella produkter, i Madrid, Singapore eller São Paulo. Electrolux har närmare 100 års erfarenhet av att utveckla professionella kök för några av världens främsta kockar och närmare hälften av alla restauranger i Michelin-guiden är utrustade med vitvaror från Electrolux.

Läs mer om finalisterna i Electrolux Design Lab 2013, se videos, rösta i People’s Choice och tävla i #FutureHome-tävlingen på electroluxdesignlab.com

Du kan också se finalisternas videos på Electrolux Youtube-kanal: youtube.com/user/electrolux

Högupplösta bilder på finalisternas koncept hittar du på Flickr: flickr.com/photos/electrolux-design-lab

Electrolux Design Lab 2013 – 8 finalister

1.         3F – Germain Verbrackel – Frankrike

http://electroluxdesignlab.com/en/submission/3f-vacuum-cleaner/

2.         Breathing Wall – Jeabyun Yeon  – Korea

http://electroluxdesignlab.com/en/submission/breathing-wall/

3.         Nutrima – Janne Palovuori – Finland

http://electroluxdesignlab.com/en/submission/nutrima/

4.         OZ-1 – Wei Kiat Law – Singapore

http://electroluxdesignlab.com/en/submission/cigarette-smoke-remover-oz-1/

5.         Kitchen Hub – Francisco Barboza Grasa – Spanien/Italien

http://electroluxdesignlab.com/en/submission/kitchen-hub-smart-eating/

6.         Mab – Adrian Perez Zapata – Colombia

http://electroluxdesignlab.com/en/submission/mab/

7.         Global Chef – Dawid Dawod –  Sverige

http://electroluxdesignlab.com/en/submission/global-chef/

8.         Atomium – Luiza Silva – Brasilien

http://electroluxdesignlab.com/en/submission/atomium/

 

Följ Design Lab och Electrolux i sociala medier:

YouTube: youtube.com/user/electrolux

Facebook: facebook.com/electroluxsverige

Twitter: twitter.com/Electrolux SE

Instagram: instagram.com/electroluxse

Flickr: flickr.com/photos/electrolux-design-lab

 

För mer information, kontakta Gabriella Picano: gabriella.picano@electrolux.se, 0722-309 419

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke