Electrolux Newsroom Sweden

White Guide Global Gastronomy Award 2014 tilldelas Massimo Bottura

Bilder

För åttonde året i rad delar White Guide ut det ärofyllda priset White Guide Global Gastronomy Award, i samarbete med Electrolux. I år tilldelas Massimo Bottura priset för sina insatser med att förnya ett av världens mest älskade kök – det italienska.

Utmärkelsen går årligen till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk storhet, som är i högsta grad aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin. Massimo Bottura driver Osteria Francescana i Modena, världens tredje bästa restaurang, enligt The World’s 50 Best Restaurants. Pristagaren kommer själv att närvara i Stockholm den 3 mars på White Guide Gala för att ta emot priset.

Juryns motivering:
“För att löpande förnya ett av världens mest älskade kök – det italienska – och addera nya dimensioner för sinnen och tanke att utforska och avnjuta. I ständig dialog med en rik men konservativ tradition har Massimo Bottura i sin mat utvecklat ett sprakande gastronomiskt artisteri, som spänner över alla Italiens kök och från det skenbart enkla till det intellektuellt komplexa. I en ny definition av vad en matupplevelse kan innefatta – en som bryggar historia och framtid, nord och syd, teknik och legend, kultur och miljö, allt med konstnärens nyfikenhet och passion – har han varit en drivande kraft i att utveckla Italiens gastronomi från gårdagens stilla bakvatten till dagens bubblande smältdegel av storslagna traditioner och begåvad förnyelse.”

Global Gastronomy Award delas ut i samarbete med Electrolux, en av världens ledande tillverkare av hushållsmaskiner samt motsvarande utrustning för professionell användning. Tillsammans med några av världens främsta kockar utvecklar Electrolux innovativa produkter som förbättrar verksamheten i restauranger runt om i världen, och hjälper konsumenter att nå nya höjder av kulinarisk njutning.

Tidigare års mottagare av priset:
2007: Ferran Adrià, El Bulli, Roses, Spanien
2008: Charlie Trotter, Charlie Trotter’s, Chicago, USA
2009: Fergus Henderson, St. John, London, England
2010: René Redzepi, Noma, Köpenhamn, Danmark
2011: Alain Passard, l’Arpège, Paris, Frankrike
2012: David Chang, Momofuko, New York, USA
2013: Gastón Acurio, Astrid y Gaston, Lima, Peru

Läs mer om Massimo Bottura här.

För ytterligare information kontakta Electrolux Pressjour: +4686576507  Lars Peder Hedberg, White Guide: +46709759910

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke