Electrolux Newsroom Sweden

Hett med ångtillagad mat

Bilder

Professionella kockar har i snart 20 år lagat närings- och smakrik mat med hjälp av ångugnar. I takt med ökat matlagningsintresse och den rådande hälsotrenden får allt fler konsumenter upp ögonen för ångtillagad mat. Electrolux har sett en fördubbling av antalet sålda ångugnar bara de senaste åren.

I restaurangköket har ångugnar använts i nästan 20 år för att enkelt förhöja smakerna i maträtterna samtidigt som viktiga näringsämnen bevaras. Hemma har vi länge ångkokat över kastrull men det är först de senaste åren som ångugnen börjat ta plats i våra kök. Sedan 2012 har Electrolux i Sverige sett en dryg fördubbling av antalet sålda ångugnar, från ca 1 500 år 2012 till fler än 3 000 år 2014.

– Vi är glada för ökningen men det finns fortfarande många matlagningsintresserade som ännu inte upptäckt fördelarna med ånga. Ånga är din mats bästa vän, eftersom den bevarar saftighet och smak. Med ånga arbetar du med jämnare temperaturer, och det leder till en kortare koktid som skonsammare tar vara på råvaran samtidigt som det är energieffektivt, säger Lisa Lindqvist, produktchef för hällar och ugnar på Electrolux i Norden.

Utvecklingen har skett i takt med det växande intresset för matlagning och hälsosam kosthållning, konsumenter är inte längre beredda att kompromissa mellan smakrik och nyttig mat utan vill ha det bästa av båda världar.

– När du tillagar grönsaker med hjälp av en sousvide-ångugn bildas naturliga juicer som stannar kvar i grönsaken och påsen. Det är ett enkelt sätt att uppnå fantastiska smaker varje dag, säger Klas Lindberg, mästerkocken bakom Nobelfestens hyllade meny, tidigare årets kock och olympisk guldmedaljör i Culinary Olympics.

Ångungnarna har också blivit billigare, mindre och smidigare. Med en kombiångugn hemma, som kombinerar ånga med varmluft, behöver du ingen annan ugn utan kan enkelt grilla kyckling eller baka bröd med saftigt innanmäte och fin yta.

För ytterligare information eller högupplösta bilder, vänligen kontakta Malena Heed på +46 705 901 274  eller malena.heed@primegroup.com

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke