Electrolux Newsroom Sweden

Electrolux bidrar till framtidens energismarta boenden i Norra Djurgårdsstaden

150 nya energismarta bostäder ska byggas i Norra Djurgårdsstaden. Lägenheterna utrustas med toppmodern energiteknik och uppkopplade vitvaror som gör det möjligt för de boende att styra sin energianvändning. Electrolux är ett av företagen bakom projektet som lanseras idag.

Tillsammans med Fortum, ABB, Ericsson och Energimyndigheten ska Electrolux utveckla energismarta bostäder i Norra Djurgårdsstaden. Idag samlas företagen för en gemensam lansering, som innebär ett konkretiserande av samarbetet mellan företagen som ingår i projektet och byggbolagen NCC, Erik Wallin och HEBA.

Familjerna som flyttar in i lägenheterna kommer tack vare de smarta lösningarna få en bättre översikt över sin energianvändning. Företagen och Energimyndigheten å sin sida kommer att få mer kunskap om energianvändningen i husen. Denna kunskap gör det möjligt att fortsätta utveckla smartare städer och boenden.

– Med de här produkterna blir det enklare för användaren att styra sin elförbrukning, få mer information om sin användning och göra smarta val för miljön. Den här tekniken kan vara nästa steg i utvecklingen av miljövänliga produkter och vi hoppas lära oss mycket från projektet om hur konsumenterna använder den, säger Vanessa Butani, projektledare på Electrolux och ansvarig för uppkopplade produkter.

Tekniken som används i lägenheterna syftar till att göra det som kallas för Demand Response möjligt. Genom att de boende inte bara får sin energianvändning visualiserad via en display utan även får miljö- och prissignaler blir det möjligt att låta tvättmaskinen eller torktumlaren automatiskt köra sina program vid en tidpunkt på dygnet då negativ klimatpåverkan är lägre och/eller när priset är lägre. De boende kommer även att få ett särskilt elavtal som stödjer detta.

I det svenska kraftsystemet har vi i princip uteslutande produktion som är koldioxidsnål. Så ser det inte ut globalt.  Den teknik och de bostäder som utvecklas i Norra Djurgårdsstaden har därför en världsomspännande marknad.

– Framtidens energisystem behöver smarta elnät som är tillförlitliga och som möjliggör en ökad användning av förnybar energi. Men det handlar också om att göra det enkelt för oss konsumenter genom att utveckla smarta lösningar så vi förstår hur vi kan bidra till ett hållbart samhälle genom aktiva val – både i våra hem och val av transportmedel, säger Johan Söderström, vd ABB Sverige. Här är Norra Djurgårdsstaden ett utmärkt exempel på att utvecklingen går framåt och att det är möjligt! fortsätter Johan Söderström.

För ytterligare information eller högupplösta bilder, vänligen kontakta Malena Heed på +46 705 901 274  eller malena.heed@primegroup.com.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke