Electrolux Newsroom Sweden

Vårda dina favoritplagg – Bea och Electrolux lär dig att ta hand om dina favoritkläder

Hyllade modedesignern Bea Szenfeldt älskar kläder och textilier och är mån om att ta hand om dem så bra som möjligt. Tillsammans med Electrolux hjälper hon nu dig att ta hand om din garderob för att se till att dina favoritplagg ska se så bra ut och hålla så länge som möjligt. Bea är känd för experimentell design och har skapat kläder för kändisar så som Lady Gaga och Björk.

Vi köper allt fler kläder och vi slänger allt fler av våra plagg – oftast alldeles för snabbt efter att vi har köpt dem. Det finns många sätt att öka deras livslängd – de allra enklaste gör du redan i affären genom att bara köpa de kläder du verkligen vill ha och genom att köpa kvalitet i både material och i sömnad. Men, kanske det allra viktigaste du kan göra för att förlänga livslängden på din garderob är att ta hand om de plagg du redan har köpt. Här är Beas bästa råd för #stylewellcaredfor.

Tvättråden i dina kläder är oftast anpassade för äldre tvättmaskiner. Tänk på att de rekommenderade temperaturerna är maxtemperaturer – genom att tvätta i lägre temperaturer besparar du dina kläder slitning, blekning och även miljön blir glad.

Stryk dina kläder – det mår fibrerna bra av.

Ta hand om svåra fläckar direkt men gnugga inte. Spola och dutta på fläckarna istället.

Var inte rädd för att tvätta dina Gore Tex-plagg. De behöver rengöras för att fungera och genom att torktumla återaktiverar du de aktiva elementen igen.

Tvätta inte av bara vana. Ibland kan vädring av plaggen vara fullt tillräckligt. Och har du en modern maskin som kan ånga dem så är det ännu bättre.

Kemtvätt sliter mer på dina kläder på grund av alla kemikalier. Investera i en modern tvättmaskin som gör att du kan tvätta dina ”endast kemtvätt”-kläder hemma. Det sparar du snabbt in både vad gäller tid och pengar.

Handtvätt är rätt trist och tar tid. Men ull och siden, som ofta kräver den typen av behandling, är fantastiska material. Leta rätt på en tvättmaskin med särskild Woolmark-certifiering och silkes-program så slipper du handtvätta och dina favoritplagg kommer att användas oftare.

Om du är rädd för att ett nytt plagg kommer att färga av sig i tvätten kan du testa genom att blöta en del av plagget i varmt vatten och sedan stryka det mellan två torra, vita bitar tyg. Om det färgar av sig kommer det troligen att färga av sig i tvätten.

Om du får chokladfläckar på dina kläder kan du prova att gnida fläcken med mjölk innan du tvättar.

“Ofta är plaggen som du stoppar i tvättmaskinen värda betydligt mer än själva maskinen så det finns egentligen ingen anledning att bara titta på pris när du köper din tvättmaskin. Om du älskar dina plagg så måste du börja ta bättre hand om dem så att de ser bra ut under en lång tid”, säger Bea Szenfeld.

För mer information och en garderobs-kalkylator där du kan räkna ut värdet på dina kläder, besök electrolux.se/stylecare. För mer information eller pressbilder går det också bra att kontakta Isabella Sehlström på isabella.sehlstrom@primegroup.com eller +46 725 040 558.

Mer om att ånga kläder med Bea Szenfeldt hittar du här.

Mer om att tvätta ull i maskin med Bea Szenfeldt hittar du här.

Tvättråd med Calle Schulman & Bea Szenfeldt hittar du här.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke