Electrolux Newsroom Sweden

Övertvätta inte – det är dags att bryta föråldrade tvättvanor

Bilder

90 procent av våra kläder slängs långt innan de borde på grund av trender och föråldrade tvättvanor. I syfte att förändra sättet på vilket vi tar hand om våra kläder, och genom detta förlänga deras livslängd och minska miljöpåverkan, lanserar nu AEG Care Label Project tillsammans med samarbetspartners från modeindustrin. En ledstjärna i projektet är det nya tvättrådet ”Don’t Overwash”.

Snabbrörligheten i dagens modeindustri har fått människor att glömma hur man tar hand om sina kläder. Idag kastas 90 procent av alla kläder i förtid och så mycket som 70 procent av detta är på grund av blekta färger, krympta storlekar och missformning – sådant som hade kunnat undvikas av bättre tvättvanor.

Föråldrade tvättvanor i en värld av snabbt mode
En internationell studie genomförd av AEG som kartlägger tvättvanor i Europa visar att mer än hälften av alla konsumenter litar på tvättråden i deras plagg när de tvättar sina kläder. Men, en tredjedel tycker att de är förvirrande och svårförståeliga. I själva verket är tvättråden bara förslag på hur man ska tvätta dem och det är etablerat inom modeindustrin att överdriva tygernas känslighet för att undvika att uppröra kunder som kan förstöra sina kläder på grund av tvättråden.

– Vård av kläderna har stor betydelse för klädernas livslängd och för miljön. Tyvärr har inte våra tvättvanor förändrats på väldigt länge, trots att vi nu har tillgång till modern teknologi som kan förlänga klädernas livslängd och minska miljöpåverkan. Vi har lanserat Care Label Project för att åstadkomma en förändring, säger Henrik Sundström, hållbarhetschef, Electrolux Group som AEG är del av.

‘Don’t Overwash’ uppdaterar tvättråden inom i huvudsak tre kategorier: ”endast kemtvätt”, ”låg temperatur” och ”tvätta mindre”. I tillägg till detta har man också tagit fram en klädvårdsguide med tips kring hur konsumenter kan ta hand om sina kläder på bästa sätt. Ambitionen är att utbilda konsumenter, och branschen, i hur modern klädvård som är mindre skadlig för såväl kläderna som för miljön kan se ut.

Ett upprop tillsammans med modeindustrin
– Genom att samarbeta med både tillverkare och modeindustrin har vi skapat en viktig brygga som vi hoppas kommer kunna bidra till att förlänga livscykeln för våra kläder, säger Lovisa Sunnerholm, Brand Manager AEG på Electrolux.

För att testa det nya rådet ’Don’t Overwash’ och Modern Care Guide har AEG samarbetat med 14 lovande designers runt om i Europa. De provar alla AEG:s produkter och uppdaterade tvättråd för att själva kunna testa hur modern teknologi kan ta hand om de mest känsliga tygerna på ett tillfredställande sätt. Plaggen i testerna är från projektets egen kollektion – The Care Label Collection – som tillsammans med kompletta tvättråd ser till att kläderna kommer att finnas länge. Till detta har designerna har valt att lägga till den nya tvättrådsetiketten ’Don’t Overwash’ till deras nuvarande kollektion och deras tankar och teorier om tvättvanor, slow fashion och hållbart mode finns samlade i en serie filmer och finns på YouTube och AEG:s hemsida.

Om Care Label Project
Care Label Project är ett initiativ av AEG tillsammans med 14 lovande designers runt om i Europa –The Woolmark Company, Fashion Revolution, Not Just A Label (NJAL), Adidas, vinnaren i H&M & ELLE Conscious Award 2017 Houdini och Electrolux.

För mer information, kontakta:
Erika Boström, presskontakt för AEG på Electrolux Sverige
Epost: erika.bostrom@electrolux.com
Telefon: +46 704 822 440

Isabella Sehlström, Prime PR
Epost: isabella.sehlstrom@primegroup.com
Telefon: +46 725 040 558

Länk till hemsida: www.aeg.se
Länk till Youtube: https://www.facebook.com/aegsverige
Gå med i diskussionen på Facebook, Twitter med hashtagen #carelabelproject
https://www.facebook.com/aegsverige/
https://twitter.com/aeg_global

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke