Electrolux Newsroom Sweden

Electrolux GRO – ett framtida kökskoncept designat för mer hållbart ätande

Bilder

Electrolux introducerar GRO som är framtidens kökskoncept designat för att göra det möjligt att njuta av mat som både är hållbar och hälsosam. GRO har utvecklats med hjälp av forskning inom beteendevetenskap och hållbarhet, bland annat från EAT-Lancet rapporten.

”Electrolux ambition är att göra hållbart ätande till ett förstahandsval, och GRO är vårt bevis på det. Genom att utmana konventionellt tänkande om vad ett kök är har vi tänkt om allt från början. Hur kan ett kök bidra till förändrade matbeteenden och göra det som är bra för planeten både enkelt och gott genom AI och banbrytande design?”, säger Tove Chevalley, chef för Electrolux Innovation Hub.

GRO är ett framtidskoncept som är baserat på forskning från bland annat insikter från EAT-Lancet rapporten*, och som skräddarsyr en sammanlänkning av produkter och tjänster i köket. Syftet är att kökets produkter ska bidra till att göra det enklare för konsumenter att laga växtbaserad och hållbar kost.

Genom en samling modulära lösningar som drivs av avancerade sensorer och AI vet GRO vad som finns hemma i kylskåpet, vad som oftast tillagas och vilken mat som normalt slängs. På detta sätt kan ingredienser hålla sig färska längre och matsvinn minimeras.

”För närvarande produceras mat på bekostnad av planeten. Forskning visar att en viktig åtgärd vi kan vidta för att ändra detta är att dramatiskt minska konsumtionen av animaliska livsmedel på platser där de för närvarande är överkonsumerade. Detta kommer att bidra till att säkerställa att tillräckligt med hälsosam mat kan produceras för varje person på planeten utan at den förstörs”, säger Brent Loken, Global Food Lead Scientist vid WWF och medförfattare till EAT-Lancet rapporten.

GROs digitala plattform kommer att visualisera matvanorna och hur de påverkar miljö och klimatet. Tanken är att användaren kan sätta egna mål och mäta resultaten över tid. Tips, såsom recept baserat på näringsbehov och vad som finns i kylskåpet, är en del av vad GRO kan bidra med.

Genom GRO vill Electrolux även skapa nya smakupplevelser. Förvaringslösningen Jewelry box uppmuntrar användaren att äta mindre mängder kött men med högre kvalitet. Med GRO finns också matlagningstekniker för smaksättning, Nordic Smoker, som gör det möjligt att röka ingredienser hemma.

Insikterna från GRO ligger till grund för Electrolux produktutveckling med syfte att framtida produkter ska bli ännu bättre på att stödja en hållbar vardag. Målet är att förverkliga GRO som en del i Electrolux framtida innovationsarbete.

GRO kommer att presenteras för första gången på EuroCucina i Milano 7-12 juni.

Läs mer om Electrolux GRO här: betterlivingelectrolux.com/gro

*EAT-Lancet report – den första fullständiga vetenskapliga genomgången av vad som utgör en hälsosam kost från ett hållbart livsmedelssystem, och vilka åtgärder som kan stödja och påskynda omvandlingen av livsmedelssystem. Rapporten har utarbetats av EAT och är en anpassad sammanfattning av Commission Food in The Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on Healthy Diets From Sustainable Food Systems. Hela kommissionen finns online på thelancet.com/commissions/EAT.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke