Electrolux Newsroom Sweden

Electrolux lanserar mikroplastfilter för att motverka plastföroreningar

Bilder

Föroreningar av mikroplast fortsätter att öka och en av de främsta orsakerna till utsläppen är våra textilier. En majoritet av svenskarna är inte medvetna om att en stor del av deras kläder består av plast som vid tvätt utsöndras i haven. Nu lanserar Electrolux nytt mikroplastfilter i syfte att minska den mängd av mikroplastfibrer som släpps ut i avloppsvattnet vid tvätt av syntetkläder.

Enligt FN:s miljöprogram (UNEP) motsvarar mängden mikroplastfibrer som släpps ut i havet varje år nästan tre miljarder skjortor tillverkade av polyester. I en nyligen gjord undersökning från Electrolux visar statistiken att många svenskar inte är medvetna om vad olika textilmaterial består av samt mängden plast som finns i våra kläder.

I undersökningen svarar sex av tio svenskar att de inte visste att nylon och polyester – några av världens mest använda textilmaterial, är gjorda av plastfibrer. Dessutom svarar en klar majoritet att de inte var medvetna om att en genomsnittlig garderob består av hela 60 procent plastmaterial. Trots okunskapen visar undersökningen att svenskarna instämmer kring det miljöproblem som mikroplaster skapar och att man är öppen för att hjälpa till att minska utsläppen.

“Vår undersökning visar att det finns ett behov av att utbilda människor kring vad för material det är i kläderna vi köper och hur man på bästa sätt ska ta hand om dem. Idag är vi vana vid uttrycket syntetmaterial vilket resulterat i att många har glömt bort att majoriteten av dessa material är gjorda av plast. Vi måste börja ta mer hänsyn till naturen och våra hav och minska konsumtionen av plast. Genom små förändringar i din tvättrutin kan du göra stor skillnad för miljön. Att installera ett mikroplastfilter intill din tvättmaskin kan till exempel bidra till minskade utsläpp av mikroplastfibrer, säger Sarah Schaefer VP Sustainability (Europe), Electrolux.

Electrolux nya mikroplastfilter kan fånga upp till 90 procent av mikroplastfibrer från kläderna man tvättar. Filtret är framtaget med 50 procent återvunnet material och kan användas på tvättmaskiner från Electrolux, AEG och Husqvarna.
Filtret är både enkelt och säkert att installera mot väggen intill tvättmaskinen.

Electrolux fem tips för en mer hållbar tvättrutin:

  1. Tvätta mer sällan – vid varje tvättillfälle släpps hela 700 000 mikroplastfibrer ut
  2. Fyll maskinen till max när du väl tvättar – större tvättmängder har visat sig minska släppet av mikroplastfibrer, på grund av minskad friktion mellan vattnet och textilierna
  3. Tvätta på låg temperatur – att man behöver tvätta på minst 60°C för att det ska bli rent är en myt. Dessutom sliter högre temperaturer mer på kläderna och släpper ut mer mikroplast än om man tvättar i lägre temperaturer. Genom att ta för vana att tvätta i lägre temperaturer, kan du även sänka dina elräkningar på lång sikt
  4. Undvik sköljmedel i den mån det går eftersom det bidrar till ytterligare utsläpp av plastpartiklar
  5. Installera ett mikroplatsfilter som minskar mängden mikroplastfibrer som går ut i tvättmaskinens avloppsvatten

Electrolux är välkänt som de mest hållbara varumärket inom branschkategorin Home Appliances. Bolaget har fått många utmärkelser för sitt ledarskap och engagemang inom hållbarhet där de bland annat har uppmärksammats av den globala ideella organisationen CDP genom dubbla A-betyg för bolagets åtgärder inom klimat och vatten.

Electrolux mikroplastfilter finns tillgänglig online och i butik över hela världen.
Ca-pris: 895 SEK

För ytterligare information och produkttest, vänligen kontakta Electrolux presskontakt:

Greta Lindgren, Isobar
greta.lindgren@isobar.com

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke