Electrolux Newsroom Sweden

Abonnemangstjänst för vitvaror ska minska resursslöseri

Bilder

Electrolux är först i Sverige med att lansera ett cirkulärt abonnemang på vitvaror för hyresvärdar. Syftet med tjänsten är att förlänga produkternas livstid genom en hyrmodell där all service ingår. Hela 68 procent av större hyresvärdar i Sverige uppger att de gör sig av med vitvaror som de tror hade kunnat repareras, enligt en undersökning som Vinnova och Electrolux tagit fram. Först ut med att testa abonnemangstjänsten är SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening.

– Som en del i vårt mål att bli klimatneutrala i hela värdekedjan till 2050 fokuserar vi på att utveckla cirkulära produkter och tjänster. Att abonnera på vitvaror är ett effektivt sätt att säkerställa hög kvalitet på service och samtidigt minska produkternas miljöpåverkan, säger Stefan Borgquist, produktägare Europa, Electrolux.

Hela 68 procent av de 24 största allmännyttiga hyresvärdarna uppger att de har kasserat vitvaror som de tror hade kunnat reparerats, enligt en undersökning som Vinnova och Electrolux tagit fram. Undersökningen är en del av det Vinnova-finansierade forskningsprojektet ”Vitvarubaserade funktionstjänster för bostadsbolag” som Electrolux har deltagit i under de senaste två åren. Inom ramen för projektet har Electrolux även genomfört en pilot för service och drift av vitvaror i olika hyresfastigheter. Preliminära resultat visar att under testperioden ökade andelen reparerade vitvaror från 20 procent till hela 70 procent jämfört med motsvarande period året innan. Forskningsprojektet arbetar med en fördjupande studie som presenterasunder hösten 2022.

Första hyresvärd att abonnera på tjänsten i Sverige är SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, som har över 8 000 lägenheter i sina 146 fastigheter. Nu kommer SKB att abonnera på lägenheternas vitvaror såsom spisar, kylar och frysar istället för att köpa in dem.

– Vi har hållbarhet inbyggt i vår DNA. Under de mer än hundra år som vi funnits har vi aldrig sålt en enda fastighet utan arbetar med att ansvarsfullt vårda det vi har. Därför passar den här tjänsten oss väldigt bra, säger Madeleine Brisère, förvaltningschef på SKB.

Efter lanseringen i Sverige kommer tjänsten att erbjudas i fler europeiska länder.

För mer information, vänligen kontakta:

Electrolux Press Hotline: 08-657 65 07

Madeleine Brisère, förvaltningschef SKB: 08-704 60 48 alternativt
madeleine.brisere@skb.org,

Fakta om tjänsten “Appliance as a Service”

”Appliance as a Service” är en ny abonnemangstjänst för vitvaror som Electrolux erbjuder fastighetsägare med hyreslägenheter. Abonnemanget ska göra det enkelt för fastighetsägaren att erbjuda sina hyresgäster vitvaror av hög kvalitet genom en hyrmodell, där Electrolux sköter all service och reparation av vitvarorna och byter ut dem vid behov. Avgiften för ”Appliance as a Service” betalas månadsvis och abonnemanget har ingen bindningstid.

Fakta om undersökningen gjord av Vinnova och Electrolux

Vinnova och Electrolux har genom ett gemensamt projekt undersökt hyresvärdars inställning till att äga respektive hyra vitvaror. Undersökningen har bestått av en enkät som skickades ut av HBV, allmännyttans inköpsfunktion, under 2019.

Om Electrolux

Electrolux är ett ledande globalt vitvaruföretag som i mer än 100 år gjort livet bättre för miljontals människor. Vi utvecklar nya sätt att skapa smakupplevelser, ta hand om kläder och få en hälsosammare hemmiljö. Vi strävar ständigt efter att leda utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle genom våra produkter och vår verksamhet. Genom våra varumärken, som inkluderar Electrolux, AEG och Frigidaire, säljer vi ca 60 miljoner produkter till hushåll på ca 120 marknader varje år. Under 2021 hade Electrolux en omsättning på 126 miljarder kronor och cirka 52 000 anställda. För mer information besök www.electroluxgroup.com.

Om SKB

SKB är en kooperativ hyresrättsförening med 92 000 medlemmar. Med fler än 8 200 lägenheter i huvudstaden och sex närliggande kommuner är SKB den största privata uthyraren av bostäder i Stockholm. Föreningen bygger och förvaltar bostäder som hyrs ut till medlemmarna i form av kooperativa hyresrätter. SKB är i sin storlek och upplåtelseform, en unik verksamhet som skapar variation på bostadsmarknaden. Lägenheterna, uppförda från 1917 till idag, förmedlas efter turordningsprincip och föreningen är öppen för alla. Den verkställande organisationen har 140 medarbetare och drivs på företagsmässiga villkor som en ekonomisk förening. För mer information besök www.skb.org.

Dela den här artikeln och lägg till som bokmärke